Midlertidige skilte og plakater mv. kan opsættes indenfor byområder i forbindelse med midlertidige arrangementer og begivenheder af væsentlig almen interesse og af IKKE-kommerciel karakter. Det kan f.eks. være byfester, festivaler og større sports- og kulturarrangementer. Der skal altid sendes en ansøgning i god tid inden opsætning.
Ejer og skilteopsætter har ansvaret for de opsatte skilte og for enhver skade, der måtte forekomme som følge af skiltenes tilstedeværelse eller fjernelse.
Sådan må plakaterne sættes op
- Plakater må opsættes på belysningsmaster inden for bygrænsen afmærket med E55 byzonetavler.
- Plakater skal ophænges forsvarligt og på en sådan måde, at de ikke dækker for autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende udstyr. De må ligeledes ikke forhindre hensigtsmæssige oversigtsforhold eller i øvrigt udgøre en fare for trafiksikkerheden.
- Skilte skal opsættes forsvarligt og med ikke-metallisk binding, og på en måde der sikrer, at der ikke sker skader på master.
- Skilte opsættes i en højde på mindst 2,3 meter målt fra underkant af plakat til fortov/cykelsti/rabat og mindst 1,5 meter under strømførende ledninger.
- Skilte opsættes mindst 0,5 meter fra kørebanekant og 0,3 meter fra cykelstikant målt fra nærmeste kant af plakaten.
- Skilte må ikke være større end 1,20 meter i højden og 0,70 meter i bredden. Arealet må være 0,80 m2 eller derunder.
Tidspunkter for opsætning og nedtagning
- Plakater må tidligst opsættes 10 dage før det enkelte arrangement afholdes.
- Plakater skal nedtages seneste 2 dage efter arrangementets afholdelse. Materiale brugt til ophængning skal fjernes ved nedtagning.
Hvis fristen for nedtagelse ikke overholdes, kan skiltene nedtages af Ringkøbing-Skjern Kommune på arrangørens regning.
Her må der ikke opsættes plakater
- I åbent land = uden for bygrænsen afmærket med E55 byzonetavler.
- I midterrabat på veje, hvor den tilladte hastighed er over 60 km/t.
- På højspændingsmaster, træer, broer, bygværker, portaler, transformerstationer, kabelskabe, bus-læskure og lignende.
- Nærmere end 50 meter fra rundkørsler, vejkryds, lysreguleringer eller anden signalregulering.
- Hen over kørebanearealer.
- På autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler eller vejvisningstavler, eller sådan at de er til gene for andre skilte.
- På designermaster (uddybet nedenfor).
På følgende konkrete lokaliteter, hvor der er gadelysmaster med designarmaturer, må der IKKE anbringes plakater:
I Ringkøbing by: I Algade, Nygade, Torvet, Torvegade, Nørregade, Østergade, Reberbanen fra Algade til Algadehaven og på Herningvej fra Museumspladsen til signalanlæg ved Nørredige.
I Videbæk by: I Bredgade fra Gl. Kongevej til Søndergade og i Søndergade fra Gl. Kongevej til Bredgade.
I Skjern by: på Bredgade fra rundkørsel ved Finderupsvej til Bredgade 88, og på Østergade fra Bredgade til Danmarksgade.
I Tarm by: På Åboulevarden.
I Hvide Sande by: I Bredgade, Havnegade, Stormgade, Metheasvej, Strandgade og på P-pladsen imellem kirken og det gamle rådhus på Søndergade.
I Borris: På Borgergade, samt på Storegade fra Vestergade til jernbaneoverkørsel.
I Søndervig: På Lodbergsvej samt på Badevej ved Sandpladsen.
Bannere på tværs af vejen
Bannere på tværs af veje kan tillades ved motionsløb og lignende, men banneret må først opsættes, når vejen er afspærret for trafik og skal tages ned umiddelbart efter arrangementets afslutning. Hvis fristen ikke overholdes, kan banner nedtages af Ringkøbing-Skjern Kommune på arrangørens regning.
Afgørelser om opsætning af servicevejvisning på offentlige veje træffes i henhold til den gældende bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning.
En tavle til et kommerciel servicevejvisningsmål skal altid udføres med en servicetavle (symbol) samt evt. en tekst og evt. angivelse afstanden.
Der må højst være 4 vejvisningsmål med tekst i et kryds. Såfremt der kommer flere vejvisninger, vil teksten blive fjernet og der vil alene fremgå flere symboler på et og samme servicetavle.
Kommerciel servicevejvisning er brugerfinansieret. Derfor skal ansøger betale for samtlige omkostninger, herunder sagsbehandlingen, produktionen og opsætning samt drift og vedligeholdelse ved tavlen.
På mindre boligveje kan beboerne få lov til at sætte nabohjælp-skilte op, hvis alle beboerne er enige om at deltage i nabohjælp-ordningen. Materiale og gode råd kan ses på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.
Hvis skiltene opsættes på grundejerforeningens fællesarealer eller private arealer, skal kommunen godkende placeringen.
Hvis skiltene ønskes sat op på et vejareal (cykelsti, fortov, rabat eller selve vejen), skal kommunen godkende placeringen og indhente politiets samtykke. Det gælder både for offentlige veje og stier og for private fællesveje og -stier.
Retningslinjer
- Nabohjælp skiltene er ikke færdselsafmærkning og må derfor ikke opsættes på eksisterende vejudstyr, herunder standere med færdselsafmærkning, vejbelysningsmaster eller signalanlæg.
- Skiltene må ikke placeres, så de hindrer oversigten i kryds. Dvs. skiltets øverste kant maksimalt 1m over terræn.
- Der skal ansøges om opsætning af nabohjælp-skilte ved kommunen. Kortmateriale og foto med skiltenes ønskede placering medsendes.
- Ansøger afholder alle udgifter til skilt og stander samt til opsætning.
Skilte med legende børn i form af for eksempel ”Pigen med den røde ballon” er en uautoriseret færdselsafmærkning og må ikke sættes op ved offentlig vej. Skiltet kan give en falsk tryghed, da skiltet ikke har en restriktion i forhold til trafikanternes adfærd, hverken i forhold til hastighed eller med hensyn til at udvise særlig agtpågivenhed.
På private fællesveje og private fællesstier i byer kan kommunen med politiets samtykke give tilladelse til, at skiltet med legende børn sættes op.
Retningslinjer
- Legende børn skiltene er ikke færdselsafmærkning og må derfor ikke opsættes på eksisterende vejudstyr, herunder standere med færdselsafmærkning, vejbelysningsmaster eller signalanlæg.
- Skiltene må ikke placeres, så de hindrer oversigten i kryds. Dvs. skiltets øverste kant maksimalt 1m over terræn.
- Der skal ansøges om opsætning af legende børn skilte ved kommunen. Kortmateriale og foto med skiltenes ønskede placering medsendes.
- Ansøger afholder alle udgifter til skilt og stander samt til opsætning.
Skiltning, der regulerer færdslen på en privat vej, kræver som udgangspunkt tilladelse.
Private veje i det åbne land
Skiltningen skal anmeldes til kommunen. Kommunen kan modsætte sig skilte, der begrænser gående eller cyklende færdsel samt ridning ad gennemgående veje, eller veje som fører til natur og lignende.
Færdselsbegrænsning kan foretages med såvel uautoriseret som officielle færdselstavler. Skilte skal stå på egen grund uden for vejareal.
Ifølge Færdselsloven skal politiet give samtykke, hvis der fastsættes bestemmelser, som indvirker på en vejs udnyttelse eller indretning - herunder afspærring med for eksempel bom. Færdselsloven gælder for alle veje, der benyttes til almindelig færdsel af én eller flere færdselsarter. Giver politiet samtykke, skal færdselsbegrænsning ske i form af officielle færdselstavler.
Private veje i byer og sommerhusområder
Kommunen og politiet skal godkende skiltning samt indskrænkning af en vejs udnyttelse (gælder også afspærring med for eksempel bom).
Færdselsloven gælder for alle veje, der benyttes til almindelig færdsel af én eller flere færdselsarter. Giver politiet tilladelse til tiltag, der indvirker på en vejs udnyttelse eller indretning - herunder afspærring, skal færdselsbegrænsningen ske i form af officielle færdselstavler.
Du behøver ikke tilladelse til at opsætte valgplakater, men du skal følge reglerne nedenfor.
- Valgplakater må kun opsættes i forbindelse med folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg, valg til Europa-Parlamentet, folkeafstemninger og andre offentlige valg.
- De kan hænges op fra kl. 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen og skal fjernes senest 8 dage efter valget.
Øvrige regler om opsætning finder du på Vejdirektoratets hjemmeside.