Skilte langs vej
Der er mange skilte, som henvender sig til trafikanter, og som er opstillet tæt ved veje. Du kan her læse om nogle af de muligheder og begrænsninger, der er for at opsætte skilte langs veje.
Kommunens udgangspunkt er altid, at skilte ikke må være til ulempe eller fare for trafikken. De fleste skilte kræver derfor tilladelse.
Når du vil ansøge om opsætning af skilt langs vej, skal din ansøgning indeholde følgende oplysninger:
- skiltets størrelse.
- skiltets materiale.
- skiltets udformning og udseende.
- skiltets formål og budskab.
- hvor og hvordan skiltet ønskes opsat.
- illustration med skiltets placering og udseende.
Kommunens opgave er derefter at samordne og prioritere de forskellige trafiktavler, som ønskes opsat ved for eksempel et vejkryds.
Send ansøgningen til Ringkøbing-Skjern Kommune på land.by.kultur@rksk.dk.
Skilte indenfor tinglyste byggelinjer langs statsveje kræver tilladelse fra Vejdirektoratet. Ansøgning kan ske elektronisk via www.vejsektoren.dk.
Midlertidig skiltning omfatter for eksempel bannere over veje - og opsætning af plakater ved offentlig vej (ikke statsvej) i by- og sommerhusområder og vejvisning til byggepladser i byområder.
Ringkøbing-Skjern kommune har besluttet, at midlertidig skiltning i visse tilfælde under hensyn til en kort opstillingsperiode vil kunne accepteres.
Denne form for skiltning omfatter primært bannere og skilte for særlige arrangementer og begivenheder af almen interesse. Det kan for eksempel være byfester og kulturelle events, eller sæsonbetonet skiltning for eksempelvis salg af juletræer. Kommunen finder ikke, at parkering af reklamebærende varevogne, lastbiler og trailere og lignende kan betragtes som midlertidig skiltning omfattet af administrationsgrundlaget.
Retningslinjer
- Bannere og skilte kan opsættes ved særlige og midlertidige arrangementer og begivenheder af almen og væsentlig interesse og af ikke-kommerciel karakter1 som eksempelvis byfester, festivaler og større sports- og kulturarrangementer.
1 Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere, hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af særlig og væsentlig karakter og af almen interesse samt af ikke-kommerciel karakter. - Opsætning af midlertidige skilte, plakater og bannere i byer mærket med E55 byzonetavler må kun ske efter indhentet tilladelse fra kommunen.
- Midlertidige bannere og skilte skal placeres uden for vejareal på privat ejendom. Skilte må ikke genere trafikanters frie udsyn og oversigtsforhold ved vejtilslutninger og permanent afmærkning (vejskilte).
- Midlertidige skilte og bannere som udgangspunkt ikke må være større end 4 m2, og må ikke udføres i reflekterende materiale, eller belyses.
- Midlertidige bannere og skilte må som udgangspunkt ikke være opstillet i et længere tidsrum end 10 dage før arrangementsafholdelse.
- Midlertidige bannere og skilte skal som udgangspunkt nedtages seneste 3 dage efter arrangementets afholdelse.
- Midlertidige bannere og skilte må ikke opsættes nærmere vejkryds end 20 meter, eller hvor de generer oversigtsforhold ved vejtilslutninger og indkørsler.
- Midlertidige bannere og skilte må ikke opsættes på færdselstavler og må ikke tage udsyn til andre skilte.
- Midlertidige bannere og skilte skal opsættes forsvarligt og på en måde, der sikrer, at der ikke sker skader på personer eller materiel.
- Ejer og skilteopstiller har ansvaret for de opsatte skilte og for enhver skade, der måtte forekomme som følge af skiltenes anbringelse, tilstedeværelse og fjernelse.
- Skilte, der ikke overholder regulativet, kan nedtages af kommunen på opsætterens regning.
- Bannere og skilte ikke må reklamere for enkeltprodukter eller virksomheder, det vil sige kommerciel skiltning. Skilte må for eksempel ikke indeholde her- og nu tilbud, slagtilbud og lignende priser eller indeholde fremmede logoer med videre, undtagelsesvis kampagner. Virksomhedsnavn kan indgå i en event-titel.
- Bannere over veje kræver tilladelse efter vejlovgivningen fra kommunen i hvert enkelt tilfælde. Bannere på tværs af veje kan tillades ved motionsløb og lignende, men banneret må først opsættes, når vejen er afspærret for trafik og skal tages ned umiddelbart efter arrangementets afslutning.
- Parkering af reklamebærende varevogne, lastbiler og trailere og lignende betragtes som udgangspunkt ikke som midlertidig skiltning omfattet af retningslinjer. Reklamebærende varevogne, lastbiler og trailere og lignende kan som udgangspunkt parkeres. Hvis der er tale om en fast eller dog jævnlig tilbagevende parkering, og formålet med parkeringen det pågældende sted efter en samlet vurdering af omstændighederne må antages at være i reklameøjemed, kan anbringelse af vognen omfattes af reklameforbuddet i naturbeskyttelseslovens § 21 stk. 1.
Byggepladser
- Byggepladsskilte og henvisningsskilte til byggepladser på offentlige vejarealer kræver tilladelse fra Vej.
- Byggepladsskilte inden for tættere bebyggede områder kræver tilladelse fra Vej.
- Skiltning på byggepladser i det åbne land er tilladte jævnfør reglerne i ”Midlertidig skiltning” og ”Virksomhedsskilte & skilte i erhvervsområder” under ”Skilte i det åbne land”.
- Henvisningsskilte i forbindelse med byggerier, som står uden for vejareal i det åbne land, kan opsættes uden tilladelse fra kommunen.
Virksomheder kan med skiltning inden for erhvervsområdet oplyse om virksomhedens beliggenhed i området. Kommunen ønsker en entydig sagsbehandling og en ensartet skiltning ved kommunens industriområder og har derfor fastsat retningslinjer for oversigtsskilte i industriområder.
Sommerhusområder kan med skiltning oplyse om de enkelte ejendommes beliggenhed i området, placering af fællesarealer og fælles parkeringsmuligheder. Derudover kan der også være vej- og stivisninger som for eksempel vejvisning til strand eller nærmeste by.
Retningslinjer for oversigtsskiltning i erhvervsområder
- Fælles oversigtsskiltning kan opsættes ved indfaldsveje til industriområder.
- Oversigtsskilte i kommenens industriområder udføres i overensstemmelse med en størrelse og et udseende angivet af kommunen.
- Såfremt skilte placeres i et tinglyst oversigtsareal, skal krævet max-højde fra de skærende midterlinjer overholdes.
- Skiltet kan indeholde firmanavn, men intet logo.
- Både placeringen og selve skiltet skal overholde byggelovens bestemmelser.
Retningslinjer for oversigtsskiltning i sommerhusområder
- Fælles oversigtsskiltning kan opsættes ved indfaldsveje til sommerhusområder.
- Oversigtsskiltning må kun indeholde kort med placering af de enkelte ejendommes beliggenhed i området samt vej- og stihenvisninger og placering af fællesarealer og fælles parkering.
- Oversigtsskiltning kan kombineres med skiltning for reduceret hastighed og opmærksomhed på legende børn.
- Oversigtsskilte i sommerhusområder skal tillades af kommunen for at sikre, at placering, størrelse og udseende sker i harmoni med omgivelserne.
- Såfremt skilte placeres i et tinglyst oversigtsareal, skal krævet max-højde fra de skærende midterlinjer overholdes.
- Skiltet kan indeholde sommerhusområdets navn, men intet logo.
- Både placeringen og selve skiltet skal overholde byggelovens bestemmelser.
Servicevejvisning vises på tavler med hvid bund og blå skrift. Den vises med servicesymbol frem for tekst, hvis der findes et symbol for det pågældende mål.
Vejvisning skal opfylde trafikanternes primære behov for vejvisning til servicemål.
I en trafikal vurdering og begrundelse indgår overvejelser om trafiksikkerhed, miljø og fremkommelighed. Hensynet til trafikanterne og trafikken eller ønsket om at lede trafikken til et bestemt mål uden om for eksempel et følsomt byområde kan begrunde en servicevejvisning.
Kommercielle hensyn medregnes ikke, når der foretages en vurdering af en trafikal begrundelse.
Herunder er vist et eksempel på servicevejvisning.
Nabohjælp skilt
På mindre boligveje kan beboerne få lov til at sætte nabohjælp skilte op, hvis alle beboerne er enige om at deltage i nabohjælp-ordningen. Materiale og gode råd kan ses på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.
Hvis skiltene sættes op på grundejerforeningens fællesarealer eller private arealer, skal placeringen godkendes.
Hvis skiltene ønskes sat op på vejarealet (cykelsti, fortov, rabat og selve vejen), skal kommunen godkende placering og indhente politiets samtykke. Det gælder både for offentlige veje og stier og for private fællesveje og -stier.
Retningslinjer
- Der skal ansøges om nabohjælp-skilte ved kommunen. Kortmateriale og foto med skiltenes ønskede placering medsendes.
- Det er kommunen, som tillader og forestår opsætning.
- Ansøger afholder udgifter til opsætning og vedligeholdelse af skilt samt eventuelt fjernelse.
Legende børn
Skilte med legende børn i form af for eksempel ”Pigen med den røde ballon” er en uautoriseret færdselsafmærkning og må ikke sættes op ved offentlig vej. Skiltet kan give en falsk tryghed, da skiltet ikke har en restriktion i forhold til trafikanternes adfærd, hverken i forhold til hastighed eller med hensyn til at udvise særlig agtpågivenhed.
På private fællesveje og private fællesstier i byer kan kommunen med politiets samtykke give tilladelse til, at skiltet med legende børn sættes op.
Retningslinjer
- Ansøgning med kortmateriale mv. sendes til kommunen.
- Udgiften til godkendelse, indkøb og opsætning skal betales af ansøger.
Skiltning med plakater på kommunal grund i by- og
sommerhusområder
Skiltning med plakater på kommunal grund eller ved kommunens veje godkendes af Ringkøbing-Skjern Kommune. Bemærk at midlertidig skiltning og lignende langs statsligt vejareal kræver tilladelse fra Vejdirektoratet.
Retningslinjer
- Skilte og plakater ved kommuneveje kun må opsættes efter indhentet tilladelse hos kommunen.
- Skilte og plakater kan opsættes ved særlige og midlertidige arrangementer og begivenheder af almen og væsentlig interesse og ikke-kommerciel karakter 1 som for eksempel byfester, festivaler og større sports- og kulturarrangementer.
1 Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere, hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af særlig og væsentlig karakter og af almen interesse og ikke-kommerciel karakter.
- Skiltene må ikke indeholder reklamer eller fremmede logoer med videre, undtagelsesvis kampagner. Eget logo må dog benyttes.
- Plakater må tidligst må opsættes 10 dage før det enkelte arrangement afholdes.
- Plakater skal nedtages seneste 2 dage efter arrangementets afholdelse. Hvis fristen ikke overholdes, kan skiltene nedtages af Ringkøbing-Skjern Kommune på arrangørens regning.
- Plakater må opsættes på belysningsmaster inden for bygrænsen afmærket med E55 byzonetavler, og der skal være en indbyrdes afstand mellem plakaterne på mindst 200 m.
- Plakater må ikke opsættes uden for bygrænsen afmærket med E55 byzonetavler.
- Plakater må ikke opsættes i midterrabat på veje, hvor den tilladte hastighed er over 60 km/t.
- Plakater må ikke opsættes på højspændingsmaster, træer, broer, bygværker, portaler, transformerstationer, kabel skabe, bus læskure og lignende.
- Plakater må ikke opsættes nærmere end 50 meter fra rundkørsler, vejkryds, lysreguleringer eller anden signalregulering.
- Plakater må ikke opsættes hen over kørebanearealer.
- Skilte må ikke opsættes på særlige konstruktioner, stativer, jordspyd eller lignende der opsættes til lejligheden.
- Skilte må ikke opsættes på samme indretning som autoriseret afmærkning herunder færdselstavler, visningstavler og lignende eller være til gene for andre skilte.
- Skilte må ikke opsættes nærmere end 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 meter fra cykelstikant målt fra nærmeste kant af plakaten.
- Der må ikke anbringes plakater følgende steder
I Ringkøbing: i Algade, Nygade, Torvet og Torvegade.
I Videbæk: i Bredgade fra Gl. Kongevej til Søndergade og Gl. Kongevej fra Bredgade til Søndergade.
- Skilte skal opsættes forsvarligt og med ikke-metallisk binding og på en måde, der sikrer, at der ikke sker skade på master.
- Materiale brugt til ophængning skal fjernes ved nedtagning.
- Skilte må ikke opsættes på malede master eller opklæbes på faste installationer som for eksempel signalanlæg, læskure, el-skabe og lignende.
- Skilte og plakater og lignende ikke må være større end 1 m2.
- Skilte må opsættes i en højde på minimum 2,3 meter målt fra underkant af plakat til fortov/cykelsti/rabat og i en højde på maksimalt 1,5 meter under strømførende ledninger.
- Skilte ikke må være større end 1,20 meter i højden eller 0,70 meter i bredden. Arealet må ikke overstige 0,80 m2.
- Ansøger har ansvaret for de opsatte skilte.
- Eventuelle skader, som følger af opsætning, skal anmeldes til kommunen. udbedring af skaden vil blive udført for den ansvarliges regning.
- Skilte, der ikke er sat op efter de fastsatte regler, nedtages af kommunen på opsætterens regning.
- Bannere kan opsættes ved særlige arrangementer og begivenheder af almen interesse og af ikke-kommerciel karakter 2 som for eksempel byfester, festivaler og større sports- og kulturarrangementer. Bannere over vejen kræver tilladelse efter vejlovgivningen fra kommunen i hvert enkelt tilfælde. Bannere på tværs af veje kan tillades ved motionsløb og lignende, men banneret må først opsættes, når vejen er afspærret for trafik og skal tages ned umiddelbart efter arrangementets afslutning. Se under midlertidig skiltning.
2 Ringkøbing-Skjern Kommune forbeholder sig ret til at vurdere, hvorvidt et arrangement og en begivenhed er af særlig og væsentlig karakter, af almen interesse og af ikke-kommerciel karakter.
Skilte ved privat vej eller sti i by- og sommerhusområder
Skiltning, der regulerer færdslen på en privat vej, kræver som udgangspunkt tilladelse.
Private veje i det åbne land
Skiltningen skal anmeldes til kommunen. Kommunen kan modsætte sig skilte, der begrænser gående eller cyklende færdsel samt ridning ad gennemgående veje, eller veje som fører til natur og lignende.
Færdselsbegrænsning kan foretages med såvel uautoriseret som officielle færdselstavler. Skilte skal stå på egen grund uden for vejareal.
Ifølge Færdselsloven skal politiet give samtykke, hvis der fastsættes bestemmelser, som indvirker på en vejs udnyttelse eller indretning - herunder afspærring med for eksempel bom. Færdselsloven gælder for alle veje, der benyttes til almindelig færdsel af én eller flere færdselsarter. Giver politiet samtykke skal færdselsbegrænsning ske i form af officielle færdselstavler.
Private veje i byer og sommerhusområder
Kommunen og politiet skal godkende skiltning samt indskrænkning af en vejs udnyttelse (gælder også afspærring med for eksempel bom).
Færdselsloven gælder for alle veje, der benyttes til almindelig færdsel af én eller flere færdselsarter. Giver politiet tilladelse til tiltag, der indvirker på en vejs udnyttelse eller indretning - herunder afspærring, skal færdselsbegrænsningen ske i form af officielle færdselstavler.