Bevaringsværdige og fredede ejendomme
I Danmark er der omkring 4 millioner bygninger. Omkring 9.000 bygninger er fredet, mens cirka 300.000 er bevaringsværdige. Er din ejendom én af dem?
En fredet bygning har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, der fortæller om betydningsfulde perioder i landets historie. En fredning gælder hele bygningen - ude som inde.
De bevaringsværdige bygninger fortæller om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie på et regionalt eller lokalt plan. En udpegning som bevaringsværdig gælder alene bygningens ydre.
Er din ejendom bevaringsværdig eller fredet kan der være restriktioner for bygningens udseende, valg af farver og materialer samt til hegning, beplantninger med videre. Se mere i menuen nedenfor.
Der kan være restriktioner for din ejendom, hvis den er registreret som fredet eller bevaringsværdig af Kulturstyrelsen. Undersøg det her.
Der kan også være tillyst restriktioner på din ejendom igennem en lokalplan eller bevaringsdeklaration. Undersøg det her.
Mulighed for tilskud til at renovere din bevaringsværdige bygning
Hvis din ejendom er fredet, skal du søge tilladelse hos Kulturstyrelsen, inden du foretager renovering eller andet, der ændrer bygningens udseende.
Ringkøbing Byråd har i 1973 tinglyst en bevaringsdeklaration, som blandt andet har til formål at bevare bykernens smukke helhedspræg og at undgå ødelæggende og uhensigtsmæssig omdannelse af den eksisterende bevaringsværdige bygningsmasse.
Med baggrund i bevaringsdeklarationen er der i 1998 udarbejdet en vejledning for Ringkøbing bymidte. Vejledningen henvender sig til husejere, rådgivere, håndværkere og andre, der skal bygge om, bygge til, udskifte med mere inden for bevaringsdeklarationens område.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur.
Her kan du se:
Efterfølgende er der i samarbejde med Bevaringsrådet blevet udarbejdet:
- Information om bygningsbevaring
- Stilblade og anbefalinger
- Temablad om kviste, indgangspartier og markiser
- Temablad om gårdmiljøer
Du kan læse mere på Ringkøbing Bevaringsforenings hjemmeside
Mindre bygningsændringer
Når anbefalingerne i vejledningerne overholdes, kan du udføre mindre renoveringer og ombygninger, uden at der skal gives tilladelse fra kommunen.
Større bygningsændringer
Hvis du skal udføre større bygningsændringer eller renoveringer, skal du kontakte kommunen, inden du sætter arbejdet i gang.
Det gælder fx, hvis du vil udskifte vinduer, tag eller kviste, eller hvis du vil ændre facaden herunder farven på facaden.
Skilte
Enhver form for skiltning kan kun etableres efter kommunens godkendelse.
Ved byggerier, der er med til at danne grundlag for kulturmiljøer - eksempelvis gamle vandmøller - kan du søge råd og vejledning ved Ringkøbing Fjord Museer.
Klitgårdene er et særkende langs vestkysten fra Nymindegab i syd til Fjaltring i nord.
I 2006 blev der udarbejdet et inspirationskatalog, hvor du kan få gode råd om vedligehold og istandsættelse af klitgårde.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur.