Gør dig klart, hvem du egentlig kender – også fra tidligere
Er der nogen, der kan have informationer om den virksomhed, du søger job i? Er der nogen, der har en ny indfaldsvinkel til, hvordan du kan opsøge det job, du er interesseret i?
Er der nogen, der kan lægge et godt ord ind for dig eller hjælpe dig med at få sat et 'kaffemøde' op?
Tænk dit netværk bredt – ved din venindes bryllup sad du måske ved siden af én, der arbejder hos Nilfisk. Måske arbejder din lillebrors bedste vens onkel i Velux, eller måske ser du på LinkedIn, at en af dine tidligere klassekammerater nu er hos Ikea.
Disse folk har en insiderviden, der måske kan give dig et lille forspring i din ansøgning, eller måske kender de én, du kan snakke med, så du kommer lidt tættere på virksomheden.
Som dansker er det ikke altid let at netværke; det ligger ikke umiddelbart i vores kultur, og der kan være en række barrierer, du skal overvinde, hvis du ikke er vant til at netværke:
- kulturelt er vi ofte bange for afvisninger og tager sjældent spontant kontakt til folk, vi ikke kender
- vi lægger normalt ikke stor vægt på at kunne smalltalke med fremmede
- vi er ikke opdraget til at være opsøgende
- vi dyrker ikke at lukke nye mennesker ind i gruppen
- vi er normalt ikke opmærksomme på at introducere for hinanden
- vi har ikke tradition for at cirkulere
Når du har overvundet dig selv og taget kontakt til nogen, du ikke kender, handler dét at netværke basalt om, at du skaber en god stemning ved at smalltalke, lytte, spørge, være åben og vise interesse. Det handler om at skabe kontakt og sympati.
Hvis nogen, du kender, står sammen med nogen, du ikke kender, så bed om at blive introduceret og husk at cirkulere, så du lærer nye mennesker at kende og skaber grobund for, at de tænker på dig, hvis der dukker noget relevant op.
Dan dig et konkret overblik over dit netværk ved at tegne det. Sæt dig selv i midten og lav grupper som:
- skole
- studie / læreplads
- familie
- venner
- naboer og andre bekendte
- tidligere chefer og kollegaer
- foreninger, organisationer du har været med i
- folk du har mødt ved messer, konferencer, fyraftensmøder ...
Du kan læse mere om hvordan du tegner og kortlægger dit netværk her.
Tjek på sociale medier, som Facebook og LinkedIn, hvad folk laver, hvor de arbejder – og tag kontakt. Det handler om at søge viden og hjælp, og de fleste af os vil gerne hjælpe, og især kan vi lide at øse af vores viden.
Når du søger job, er det fint at tone rent flag og have fokus på, at den du kontakter har en særlig erfaring/viden, du ønsker at konsultere.
Har du brug for at udvide dit netværk, har mange a-kasser og fagforeninger oprettet netværk, du kan melde dig til.
Tænk også jobsøgningsnetværk med ind og spændende fyraftensarrangementer og konferencer, hvor du kan træffe nye mennesker i relevante sammenhænge.