Mentorstøtte bevilges i henhold til Lov om Aktiv Beskæftigelse (LAB) § 167 og henvender sig til personer, der er tilknyttet Jobcentret, eller udskrives fra psykiatrisk afdeling og har behov for ekstra støtte for at opnå eller fastholde et beskæftigelsesrettet forløb.
Målgruppen omfatter personer, der ønsker at komme tættere på arbejdsmarkedet eller fastholde deres beskæftigelse, enten i ordinært arbejde eller i fleksjob.
Mentorforløbet bevilges som udgangspunkt i en periode på 6 måneder med mulighed for forlængelse afhængigt af den enkeltes udvikling og behov.
Bevillingsprocessen
Det er Jobcentret, der vurderer og bevilger mentorstøtte i henhold til LAB § 167, herunder de relevante paragraffer 167 stk. 1, stk. 2.
Når mentorstøtte er bevilget, etableres der et samarbejde mellem den enkelte borger, sagsbehandler og mentor, hvor der udarbejdes en handlingsplan.
Når mentorstøtte er bevilget, etableres der et samarbejde mellem den enkelte borger, sagsbehandler og mentor, hvor der udarbejdes en handlingsplan.
Handlingsplanen indeholder SMART mål, som skal være med til at skabe tydelige og realistiske pejlemærker for, hvad der skal arbejdes med i mentorforløbet.
Det kan også være mentor og borger der sammen udarbejder SMART målene, det er ofte i de tilfælde, hvor borgeren er selvforsørgende og udskrevet fra psykiatrien.
SMART mål – Et anerkendende og struktureret værktøj
SMART mål er en central metode til at sikre, at mentorforløbet er målrettet og effektivt. Målene fastsættes i samarbejde mellem borger, mentor og sagsbehandler, og de skal opfylde følgende kriterier:
S (Specifik): Målene skal være præcist defineret, så det er klart, hvad der skal opnås.
M (Målbare): Der skal være mulighed for at måle fremgang og evaluere resultaterne.
A (Accepteret): Målene skal være realistiske og opnåelige, så borgeren føler sig motiveret og støttet.
R (Relevant): Målene skal være relevante for borgerens individuelle situation og langsigtede beskæftigelsesmål.
T (Tidsbestemte): Der skal fastsættes en tidsramme for, hvornår målene forventes opnået, for at sikre løbende opfølgning og justering.
Mentoren spiller en central rolle i at støtte borgeren både praktisk og mentalt i processen mod arbejdsmarkedet.
Gennem en anerkendende tilgang tilbyder mentoren vejledning, støtte og motivation, der fremmer borgerens evne til at fastholde arbejdsmarkedstilknytning eller fortsat afklaring.
Mentorens arbejde er præget af respekt for borgerens individuelle behov, styrker og udfordringer, hvilket sikrer en tillidsfuld og konstruktiv relation.
Mentorerne arbejder ud fra et værdigrundlag, der understøtter en anerkendende og respektfuld tilgang:
• Ordentlighed:
Vi møder borgeren med respekt, integritet og et menneskesyn, der tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og potentiale.
• Nysgerrighed:
Vi lytter aktivt og søger at forstå borgerens behov og livssituation, så vi kan tilbyde relevant og målrettet støtte.
• Handling:
Vi handler konkret og målrettet, og vi tager ansvar for at hjælpe borgeren fremad.
Vores handlinger bygger på den enkeltes mål og forudsætninger.
Værdier i Mentorteamet:
Mentorteamet arbejder ud fra en anerkendende tilgang, der fremmer borgerens selvværd og motivation.
Vi understøtter borgeren i at finde og opnå et meningsfuldt arbejdsliv, der ikke kun handler om et job, men også om at finde en plads i et fællesskab, hvor tillid og bæredygtighed er centrale elementer.
Vi samarbejder med de frivillige organisationer, vi har i vores kommune.
Vi støtter borgeren i at tage ansvar for egen udvikling og skaber rammer for, at de kan opnå en varig og meningsfuld tilknytning til arbejdsmarkedet.