Ressourceforløb skal udvikle arbejdsevnen
Målet med ressourceforløb er at sikre, at personer, som er i risiko for at komme på førtidspension, får udviklet arbejdsevnen.
Målet er, at forløbet på sigt kan hjælpe den enkelte i arbejde eller i gang med en uddannelse.
Ressourceforløb er målrettet personer, der har komplekse problemer ud over ledighed, og som i høj grad risikerer at komme på førtidspension, hvis de ikke får en særlig indsats.
I ressourceforløbet, som varer et til tre år, får den enkelte en tværfaglig og helhedsorienteret indsats, der skal bidrage til at udvikle arbejdsevnen.
Fokus for forløbet er, at arbejdsevnen bliver udviklet gennem en konkret og aktiv indsats, hvor den enkeltes mål i forhold til arbejde og uddannelse er styrende for, hvilke aktiviteter der sættes i gang.
Formålet med et ressourceforløb er at udvikle din arbejdsevne. Målet er, at du kan komme i job eller uddannelse, som netop matcher arbejdsevnen.
Efter mødet i rehabiliteringsteamet afholdes der inden for ca. 1 uge en samtale mellem dig og din nye koordinerende sagsbehandler.
Mødet vil være en orientering om forløbet samt forberedelse til koordineringsmødet, hvor I sammen udarbejder indsatsplanen.
I ressourceforløbet får du en koordinerende sagsbehandler, som sammen med dig vil være tovholder i din sag.
I skal sammen sikre, at du i forløbet udvikler dig, som I har planlagt, og at planen justeres, hvis der er behov for dette.
Ressourceforløbets indsatser omfatter ofte både beskæftigelse, uddannelse, det sociale område og sundhedsområdet.
Der er derfor behov for, at din situation drøftes for at finde de bedste løsninger for dig.
Den koordinerende sagsbehandlers opgave er at koordinere de forskellige indsatser på tværs af fagområder.
4-6 uger efter mødet i rehabiliteringsteamet afholder vi sammen det første koordineringsmøde med relevante fagpersoner, Herefter afholdes de mindst hvert halve år.
Formået med koordineringsmøderne er at få udarbejdet en koordinerende og sammenhængende indsatsplan, som giver mening for dig. Du er med til at definere hvilke tilbud du har brug for, for at udvikle din arbejdsevne.
Indsatsplanen vil ofte bestå af flere tilbud, der kan udvikle dine ressourcer i retning af arbejde og uddannelse. Indsatserne bliver koordineret og kombineret.
Det kan fx være:
- Virksomhedspraktik
- Jobklub
- Mentorstøtte
- Træning på Sundhedscenter
- Behandling
- Bostøtte
- Motion
- Familieindsats
- Misbrugsbehandling
- Lønnede timer
- Personlig jobformidler
- IPS-indsats
- Andet
Ressourceforløb kan vare fra 1-3 år.
Det er muligt at få tilbudt flere forløb, hvis der fortsat er mulighed for udvikling.
Inden for de første 6 måneder af dit ressourceforløb skal der være iværksat indsatser der kan være med til at udvikle din arbejdsevne.
Er der ikke iværksat indsatser skal din sag på møde i rehabiliteringsteamet.
De skal drøftes årsagen til, at der ikke er iværksat en indsats for dig og de skal udarbejde en indstilling om hvilke indsatser der skal iværksættes.
Du har ret til en personlig jobformidler.
Den personlige jobformidler arbejder tæt sammen med dig og din koordinerende sagsbehandler.
Din personlige jobformidler har konkret viden om det lokale arbejdsmarked og skal sammen med dig finde det rette match i forhold til job eller uddannelse.
Der vil fra starten af dit ressourceforløb være fokus på lønnede timer, eventuelt i kombination med virksomhedspraktik.
Alle der er i ressourceforløb er berettiget til ressourceforløbsydelse.
Se aktuel sats her >>
Du optjener retten til 5 ugers ferie.
Inden for det første halve år skal du have 4 samtaler med din koordinerende sagsbehandler. Her efter tilrettelægger i sammen hvor ofte I skal have samtaler.
Du skal selv booke dine samtaler med din koordinerende sagsbehandler.
Du har pligt til at deltage i indsatserne i dit ressourceforløb.
Læs mere om ret og pligt her
Jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse
Er du fortsat uarbejdsdygtig efter 22 uger med sygedagpenge, og kan kommunen efter en revurdering ikke forlænge dit sygedagpengeforløb efter forlængelsesreglerne, overgår du til et særligt jobafklaringsforløb.
Mens du er i jobafklaringsforløb, modtager du ressourceforløbsydelse på kontanthjælpsniveau - uden hensyn til egen formue og ægtefælles/samlevers indtægter og formue. Forløbet varer maksimum 2 år, men det er muligt at indgå i flere jobafklaringsforløb, såfremt kommunen vurderer, at det er nødvendigt.
Ressourceforløbsydelsen afhænger af din alder, om du har forsørgerpligt eller ej, og om du bor hos en af eller begge dine forældre.