Orlov
Her på siden kan du finde information om de forskellige typer orlov, som du kan få. Læs blandt andet om orlov til børnepasning, orlov til pasning af alvorligt syge børn og om orlov til pleje af døende.
Det er Udbetaling Danmark, der udbetaler barselsdagpenge. Husk, at du skal give Udbetaling Danmark besked om ændringer digitalt på borger.dk
Se mere i listen herunder.
Barselsorlov
Hvis du som ægtefælle eller anden nær pårørende passer et familiemedlem, der har behov for pleje, kan du ansøge kommunen om aflastning eller afløsning. Plejebehovet kan skyldes både fysisk og psykisk nedsat funktionsevne. Denne form for hjælp kan være afgørende for, at den plejekrævende kan blive boende i hjemmet.
Det er kommunen, der efter en konkret, individuel vurdering af behovet træffer afgørelse om aflastning eller afløsning.
Ved afløsning kan der være tale om hjælp i hjemmet, hvor du som plejer afløses af en anden.
Ved aflastning kan patienten fx få tilbud om midlertidigt dag-, nat- eller døgnophold i plejehjem eller plejebolig.
Kommunen kan også, hvis du selv har behov for det, tilbyde dig et midlertidigt ophold i en almen plejebolig eller i en plejehjemsplads.
Personer, der bor alene, kan komme i en situation, hvor et midlertidigt plejeophold vil være den bedste løsning. Det kan fx være i situationer, hvor ældre er udskrevet fra hospitalet efter et hoftebrud, men har behov for lidt ekstra opsyn de første par uger. Eller det kan være en ældre med et sygdomsforløb af en karakter, der ikke nødvendiggør hospitalsindlæggelse, men hvor den ældre føler sig utryg ved at være alene hjemme.
Der er udelukkende tale om et tilbud, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at kommunen ikke er forpligtet til at tilbyde et midlertidigt ophold.
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, kan du klage til kommunen inden 4 uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden 4 uger, fra klagen er modtaget.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Du kan som pårørende søge om et plejevederlag til at pleje en nær slægtning eller ven, der ønsker at dø hjemme. Du har ret til at få orlov fra dit arbejde, når du modtager plejevederlag.
Betingelserne for at få bevilget plejevederlag er:
- at en læge har vurderet, at den døende har kort levetid, og at videre behandling alene har et lindrende formål
- at den døende har et plejebehov
- at du og din nærtstående er enige om plejeordningen
- at plejen skal kunne varetages i dit eller den døendes hjem.
Plejevederlagets størrelse
Plejevederlaget kan ikke overstige din hidtidige indtægt. Beløbet svarer til 1,5 gange det sygedagpengebeløb, som du vil have ret til ved sygdom. Du får udbetalt et basisbeløb, hvis du ikke er berettiget til sygedagpenge.
Det er muligt at dele plejeopgaven og plejevederlaget mellem flere pårørende. Plejevederlaget kan i det tilfælde højst være 1,5 gange det maksimale sygedagpengebeløb.
Selvom plejen foregår i hjemmet, kan der være behov for en midlertidig indlæggelse – fx for at aflaste dig som pårørende. Du mister ikke plejevederlaget, fordi den døende er midlertidigt indlagt eller er på en aflastningsplads.
Der er ikke fastsat nogen bestemt tidsgrænse for længden af et kortere ophold. I vurderingen af om plejevederlaget kan fortsætte, kan det bl.a. indgå, om plejeordningen forventes at fortsætte efter indlæggelsen.
Der er stadig mulighed for at få hjælp fra kommunen, når du som pårørende plejer den døende. Den døende har fx mulighed for at få hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler og aflastningsophold.
Kommunen kan give tilskud til sygeplejeartikler og lignende (fx sondeernæring og ernæringspræparater) i forbindelse med plejen.
Den døende kan desuden få bevilget fuldt tilskud til medicin via sin læge.
Hvis du har en pårørende, som er alvorligt syg eller har et betydeligt og varigt handicap, kan du blive ansat af kommunen i op til 6 måneder til at passe den syge.
Betingelserne er:
- at sygdommen eller handicappet er kronisk eller langvarig
- at alternativet til pasning i hjemmet er et døgnophold uden for hjemmet
- at plejebehovet svarer til et fuldtidsarbejde
- at den syge eller handicappede har sin egen bolig og fx ikke bor i botilbud eller i en plejebolig
- at begge parter – den syge og dig – er enige om pasningsforholdet
- at kommunen vurderer, at du er i stand til at varetage opgaven
- at du har tilknytning til arbejdsmarkedet
Hvis du bliver bevilget orlov til at passe en pårørende, kan du efter aftale med din arbejdsgiver dele pasningen op i kortere perioder af mindst 1 måneds varighed. Pasningsperioden kan også forlænges med op til 3 måneder efter fornyet ansøgning.
Under orloven bliver du ansat af den kommune, som den nærtstående bor i, og får en løn på 26.018 kr. pr. måned (2024). Du kan dog ikke få et beløb, der er større end det, du får udbetalt fra arbejdsgiver. Du bevarer desuden din ret til arbejdsløshedsdagpenge, feriepenge og lignende.
For mere information og ansøgning om orlov til pasning af syge og døende pårørende, kontakt Myndighedsafdelingen i Sundhed og Omsorg.
Kontaktinformationer til Myndighedsafdelingen i Sundhed og Omsorg