Førtidspension
Herunder finder du generel information om førtidspension.
Førtidspension kan være en mulighed, hvis du er fyldt 40 år og din arbejdsevne er varigt og så væsentligt sat ned, at du ikke kan arbejde i et almindeligt job eller i et fleksjob. Hvis du er under 40 år, kan du kun i særlige tilfælde få tilkendt førtidspension.
Du er ikke berettiget til førtidspension, hvis du kun mister din arbejdsevne i en periode, eller hvis du kan forbedre din arbejdsevne gennem en beskæftigelsesrettet indsats, behandling el.lign.
For at få førtidspension skal du også opfylde krav til din bopæl og dit statsborgerskab.
Det er kommunen, der vurderer, om du har ret til førtidspension. Du skal som udgangspunkt have deltaget i et ressourceforløb først. I vurderingen ser kommunen på en række forhold, fx din uddannelse, din erfaring fra arbejdsmarkedet og dit helbred.
Til brug for vurderingen af din arbejdsevne laver kommunen en rehabiliteringsplan i samarbejde med dig. Planen beskriver bl.a. dine ressourcer og muligheder i forhold til krav, der stilles på arbejdsmarkedet.
Kontakt kommunen, hvis du vil vide mere om førtidspension.
Kommunen træffer afgørelser om førtidspension. Er du uenig med kommunens afgørelse, kan du klage over den til Ankestyrelsen. Du skal sende klagen til kommunen, som sender den videre til Ankestyrelsen.
Rehabiliteringsteamet
Et ressourceforløb kan bestå af flere former for tilbud eller aktiviteter i forhold til beskæftigelse, det sociale samt det sundhedsmæssige.
Indsatserne skal medvirke til, at du kan komme i gang med uddannelse eller arbejde.
Et ressourceforløb kan vare fra et til tre år.
Du får tilknyttet én fast sagsbehandler, som skal koordinere indsatsen i samarbejde med dig.
Du her mulighed for at ansøge om førtidspension på det foreliggende grundlag.
Hvis du ønsker det, skal du anmode din rådgiver herom.
Din rådgiver samler derefter de relevante oplysninger.
Når du vælger at ansøge om førtidspension på det foreliggende vil der ikke blive indhentet yderligere nye oplysninger i din sag.
Derefter vurderer din rådgiver hvorvidt din sag skal behandles af rehabiliteringsteamet eller at du skal have en afgørelse fra førtidspensionsteamet.
Hvis du er førtidspensionist og har et ønske om at arbejde, kan et job med løntilskud være en mulighed.
Løntilskud for førtidspensionister, også kaldet skånejob, er for dig, som ikke kan klare et job på almindelige vilkår, og som derfor har fået tilkendt førtidspension.
Som førtidspensionist har du mulighed for tre samtaler med jobcenteret om hvordan du kommer i job. Du vil dog primært selv skulle finde dit kommende skånejob.
Hvis du har brug for hjælp til at finde et skånejob, kan du søge hjælp følgende steder:
www.job-banken.nu
www.klapjob.dk
www.jobnet.dk
Løn og arbejdsvilkår for førtidspensionister
Løn- og arbejdsvilkår aftales mellem dig og arbejdsgiveren i samarbejde med de faglige organisationer.
Der er forskel på hvor meget du må tjene ved siden af din førtidspension ud fra din situation. Du kan finde de aktuelle satser og regler på www.borger.dk >>
Løntilskud
For at gå tilskud skal jobbet godkendes som rimeligt af kommune. Det er den kommune, hvor du bor, der skal godkende jobbet. Kommunen godkender hvis det vurderes rimeligt at arbejdsgiver kan tage de nødvendige hensyn for din nedsatte arbejdsevne.
Jobcenteret har ansvaret for at sikre, at der tages de nødvendige skånehensyn. Kommunen skal foretage opfølgning senest 6 måneder efter, at løntilskuddet er udbetalt første gang, og herefter efter 12 måneder.
Periode
Førtidspensionister kan som eneste målgruppe få tilbud om ansættelse med løntilskud med en varighed udover 1 år. Dette er begrundet i, at formålet med ansættelse med løntilskud til førtidspensionister er at opnå eller fastholde beskæftigelse. Du kan være i et skånejob indtil folkepensionsalderen.
Tilskud til oplæring (mentorordning)
Hvis din fysiske eller psykiske tilstand betyder, at du har brug for hjælp eller vejledning, når du starter i jobbet, kan virksomheden få et tilskud fra kommunen til at dække de ekstra udgifter. Tilskudsordningen kaldes for en mentorordning, og dækker også for uddannelse af den medarbejder, der skal stå for din oplæring.
Støtte til hjælpemidler
Skal arbejdspladsen ændre på indretningen, eller er der brug for nogle særlige arbejdsredskaber, kan virksomheden søge tilskud hos kommunen. For at få tilskud skal hjælpemidlerne være af afgørende betydning for, om du kan klare dit arbejde.
Du kan søge om hjælpemidler på www.borger.dk >>
6900 Skjern