Ansat i fleksjob
Når fleksjobbet er etableret, betragtes du som selvforsørgende.
Det betyder, at du ikke længere har en fast kontaktperson i jobcenteret.
Herunder finder du information, der er relevant for dig i din fleksjobansættelse.
Når du er fleksjobber, har du ikke ret til dagpenge fra en A-kasse, da du ikke længere opfylder betingelserne herfor.
Vi anbefaler, at du er medlem af en fagforening. De vil kunne hjælpe dig med lønforhandlinger, arbejdsvilkår, overenskomster mv. Du har, som fleksjobansat, de samme rettigheder som øvrige ansatte. Jobcenteret kan ikke hjælpe dig med dette.
Problemer med lønnen, tillæg, pension eller lignende
Hvis der er problemer omkring din løn fra din arbejdsgiver, f.eks. manglende lønstigning/udbetaling af tillæg, pension eller andet, skal du kontakte din fagforening. Retten til pensionsordning, følger, ligesom lønnen, overenskomstens bestemmelser. Har du valgt, ikke at være medlem af en fagforening, skal du selv tale med din arbejdsgiver om problemet.
Du vil få udbetalt løn ud fra din effektivitet i de timer, du arbejder.
Eksempelvis er du på arbejdspladsen i 10 timer om ugen med en effektivitet på 50 %. Så vil du få løn for 5 timer, på grund af dine skånehensyn, arbejdstempo eller lignende. Jobcenteret laver en vurdering af din arbejdsevne i samarbejde med dig og arbejdsgiver.
Lønnen fastsættes efter overenskomsten for arbejdsområdet. Er der ikke en overenskomst på arbejdspladsen, skal der tages udgangspunkt i en sammenlignelig overenskomst på området.
Hvis virksomheden er overenskomstdækket, skal løn og arbejdsvilkår fastsættes efter de kollektive overenskomster.
Der skal indbetales til pension for de effektive arbejdstimer, som du arbejder. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats §122 stk. 3.
Hvis virksomheden ikke er dækket af overenskomst, skal løn og arbejdsvilkår aftales mellem arbejdsgiver og dig. Hvis der er en relevant sammenlignelig overenskomst, skal I tage udgangspunkt i den. Såfremt der ønskes fravigelser til den sammenlignelige overenskomst, så skal dette konkret aftales med dig og arbejdsgiver, samt at eventuelle fravigelser skal være nødvendige, og have det formål, at aflønningen i fleksjobbet afspejler den ansattes arbejdsevne i jobbet. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats § 122, stk. 4
Såfremt du ønsker det, tilsender virksomheden ansættelseskontrakten til den overenskomstbærende faglige organisation.
Ud over din løn fra arbejdsgiver modtager du fleksløntilskud fra kommunen. Fleksløntilskuddet beregnes på baggrund af lønnen fra din arbejdsgiver. Det vil sige, der skal være en lønudbetaling hver måned fra din arbejdsgiver, ellers kan der ikke udbetales fleksløntilskud. Har du spørgsmål til Fleksløntilskuddet skal du kontakte Ydelseskontoret.
Du kan beregne dit tilskud her Flekjobberegner >>
I et fleksjob, har du ret til ferie i henhold til ferielovgivningen. Du skal ansøge om ledighedsydelse ved ferie senest 14 dage før ferieafholdelse.
Du kan læse mere om ledighedsydelse her >>
Det står dig frit for at skifte arbejde.
Det er dit eget ansvar, at søge nyt arbejde og gøre en eventuel kommende arbejdsgiver opmærksom på, at du er visiteret til fleksjob, samt informere om skånehensyn og evt. nedsat effektivitet.
Det er vigtigt, at du ikke siger dit nuværende job op, før det nye fleksjob er aftalt, så du undgår en ledighedsperiode.
Jobcentret skal kontaktes ved oprettelse af nyt fleksjob, da der skal laves en fleksjobaftale, der beskriver stillingsbetegnelse, opgaver, timetal, lønforhold og de aftalte skånebehov.
Hvis du ønsker at søge om ledighedsydelse, har du pligt til at indsende kopi af dokumentation for din opsigelse/ophør. Opsigelsen/ansættelseskontrakt skal indleveres eller sendes til jobcenteret.
Ophører/opsiges du i fleksjob af årsager, der alene kan tillægges dig, vil du blive betragtet som selvforskyldt ledig og vil ikke kunne modtaget ledighedsydelse i 3 uger fra første ledighedsdag
Jf. Bekendtgørelse af lov om aktiv socialpolitik § 77 a: En person, som uden rimelig grund, jf. § 13, stk. 7 og 8, afviser at tage imod et tilbud om fleksjob efter § 75, stk. 1, nr. 3, eller ophører i et fleksjob, kan ikke få ledighedsydelse i 3 uger.
Hvis der er behov for hjælpemidler og/eller personlig assistance, skal du i samarbejde med din arbejdsgiver, udfylde et ansøgningsskema.
Hvis det vurderes, at hjælpemidlet normalt burde være på arbejdspladsen, kan de ikke bevilges herfra.
Du kan kontakte Fastholdelseskonsulenterne ved Jobcenteret på tlf.: 9974 3000.
Hvis dit helbred bliver dårligere, og du har svært ved at løse de opgaver dit arbejde indebærer, skal du kontakte Jobcentret.
Det vil så blive undersøgt, hvad der kan gøres, for at fastholde dig i dit fleksjob.
6900 Skjern