Aktiveringstyper
Mens du modtager ydelser fra kommunen eller din a-kasse, bliver du tilbudt forskellige typer aktivering. Herunder er de vigtigste beskrevet
Løntilskud
Et job med løntilskud kan være en genvej til fast arbejde. I jobbet kan du genoptræne eller styrke dine kvalifikationer eller du kan prøve en - for dig - helt ny type job. Du kan søge job med løntilskud i private og offentlige virksomheder.
Privat løntilskud / offentligt løntilskud
- hvis du modtager dagpenge, skal du have været ledig i sammenlagt 26 uger for at kunne starte i et løntilskudsjob
- hvis du ikke har nogen uddannelse, er enlig forsørger eller du er over 50 år, gælder der ikke nogen særlig krav.
Du kan ikke komme i løntilskud, hvis du tidligere har været ansat i virksomheden eller hvis stillingen er en opslået stilling.
Din aftale om et job i løntilskud skal altid godkendes i dit jobcenter.
Virksomhedspraktik
Som praktikant får du indsigt i et fag, du ikke kender, i et fag du har prøvet før, eller i et fag du allerede har uddannelse i.
Du kan komme i virksomhedspraktik:
- hvis du ikke umiddelbart kan komme i job med eller uden løntilskud
- i alle typer af virksomheder, dog ikke i en virksomhed, hvor du har været ansat før.
Praktikken kan vare op til fire uger, hvis du får dagpenge og tidligere har været i et ordinært job.
Praktikken skal godkendes af Jobcentret inden, at du starter op.
Der skal indhentes en vitas blanket hos arbejdsgiver.
Som praktikant i en virksomhed får du dagpenge - ikke løn.
Jobrotation
Med jobrotation kan du blive vikar for en medarbejder, der skal på efteruddannelse.
Når du har været ledig i seks måneder, kan du blive vikar i jobrotation. Det vil sige, du kan blive vikar for en medarbejder, der skal på en form for efteruddannelse. På den måde kan du lære en virksomhed bedre at kende, få erfaring, styrke din faglighed og prøve at løse forskellige opgaver i samarbejde med nye kolleger.
Vikariatet kan højst vare ½ år og skal være på mindst ti timer om ugen. Når du er ansat i en jobrotationsstilling, får du overenskomstmæssig løn og bruger dermed ikke af din dagpengeperiode. Du genoptjener dog ikke din dagpengeret under en ansættelse med jobrotation.
I nogle tilfælde kan du - inden du starter i et vikariat - få en ulønnet praktik eller et job med løntilskud i samme virksomhed.
Du kan ikke selv søge job i en virksomhed med denne ordning. Du skal kontakte dit jobcenter og gøre opmærksom på, hvis du gerne vil være vikar i jobrotation.
Som ledig har du mulighed for at komme på korte vejlednings- og opklaringsforløb, deltage i særlige projekter eller tage kortere uddannelsesforløb.
Det kan være en aktiveringsmulighed.
Det er ud fra en individuel vurdering hvilke indsatser, der kan sættes i værk.
Dagpengemodtagere over 30 år, der er ufaglærte eller faglærte med en forældet uddannelse, kan tage en erhvervsuddannelse på 80% dagpenge eller 110% dagpenge.
For at modtage 110 pct. af dagpengesatsen under uddannelsen skal din valgte uddannelse være inden for et område, hvor der mangler arbejdskraft. Uddannelser med mangel på arbejdskraft fremgår af en landsdækkende positivliste.
Positivliste for erhvervsuddannelser med ret til 110 pct. dagpenge (pdf)
For at kan tage en erhvervsuddannelse med 110 pct.af dine dagpenge skal du være:
- dagpengemodtager,
- ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse (en uddannelse som ikke er brugt de seneste fem år) og tidligere uddannelse må ikke være højere end en erhvervsuddannelse og
- fyldt 30 år.
Man kan kun få dagpengesats så længe, at man har dagpengeret. Hvis uddannelsen er længere overgår man til SU.
Spørg i jobcentret om denne mulighed.
Du kan søge om befordringsgodtgørelse, når du deltager i virksomhedspraktik, er ansat med løntilskud, går på en ungdomsuddannelse m.m.
Det gælder dog ikke, hvis du er ansat med løntilskud hos private.
6900 Skjern