Nedgravede affaldsbeholdere
Ringkøbing-Skjern Kommune giver mulighed for at etablere nedgravede affaldsløsninger ved plejehjem, boligforeninger, ejerforeninger og lignende.
Den institution eller forening, som søger at etablere, skal afholde udgifterne til eventuel arkitektvejledning, etablering, vedligehold, oprydning, rengøring, tømninger og behandling af affaldet.
Kommunen skal altid godkende inden etableringen for at sikre, at tilkørselsforholdene, affaldskapaciteten, placeringen med mere er i overensstemmelse med kommunens regulativ for husholdningsaffald. Kommunen tømmer ikke beholdere, der ikke lever op til kravene i nedenstående vejledning.
Der indsamles følgende affaldsfraktioner i affaldsbeholdere ved husstandene:
- Madaffald
- Restaffald
- Papir- og papaffald
- Metal-, plast-, mad- og drikkekartonaffald
Det vil sige, at der i en station med nedgravet materiel i udgangspunktet kan etableres fire rum/beholdere. Det er også en mulighed blot at etablere nedgravede beholdere til mad- og restaffald og modtage fælles hjulbeholdere fra kommunen til det genanvendelige affald. Alle beholdere skal placeres samlet.
1. Beholderne skal være tilpasset den pågældende affaldsfraktion. For eksempel er madaffald tungt, og materiellet skal derfor være designet til at kunne bære det.
2. Systemet skal være egnet til opbevaring og tømning af den pågældende affaldsfraktion.
3. Beholderne skal fungere hensigtsmæssigt ved brug og tømning.
4. Det er altid ejers ansvar, at principperne og retningslinjerne for etableringer af nedgravede affaldsbeholdere overholdes. Derfor skal Genbrug, Ringkøbing-Skjern Kommune godkende og eventuelt besigtige placeringen og beholderne inden etablering og ibrugtagning. Dette tilbydes som en service overfor ejer, men det er alene ejers ansvar, at beholderne fungerer hensigtsmæssigt.
Hvis beholderne bliver etableret uden Genbrugs vejledning, og de ikke fungerer hensigtsmæssigt, påhviler det udelukkende ejer at afholde eventuelle udgifter til tømning eller til at foretage eventuelle ændringer, så beholderen kan tømmes igen.
Ejere, der ønsker at etablere nedgravede affaldssystemer, skal være opmærksomme på, at der kan ske ændringer i Ringkøbing-Skjern Kommunes regler for sortering af affald, som senere kan få indflydelse på den samlede affaldsløsning hos ejer.
Det er derfor vigtigt at etablere løsninger, som kan tilpasses.
Ejer har mulighed for at etablere nedgravede eller delvist nedgravede affaldssystemer på egen grund - det vil sige på egen matrikel.
Ejer skal selv afholde alle omkostninger til indkøb og etablering af nedgravede affaldsbeholdere inkl. planlægning, arkitektrådgivning, vedligeholdelse m.v.
Den nedgravede affaldsbeholder, der vælges, skal kunne tømmes med et såkaldt 1- eller 2- krogssystem.
Nedgravede affaldsbeholdere skal være CE-mærket og overholde reglerne i DS/EN 13071-1 og -2.
Tømning af eventuelt perkolat og vedligeholdelse af beholderen påhviler grundejer. Grundejer sørger desuden for renholdelse omkring beholderne. Det er herunder grundejers ansvar, at beholderne altid fremstår i en funktionsdygtig og sikker stand for såvel brugere som tømningspersonel.
Vælg entreprenør med omhu: Arbejdet med at etablere/nedgrave en undergrundscontainer kræver stor præcision. Ved helt nedgravede undergrundscontainere er det fx vigtigt, at belægningen etableres og udformes, så der ikke løber regnvand ned i fundamentskassen.
Grundejer skal acceptere, at Ringkøbing-Skjern Kommune evt. påsætter en chip, adresselabel og at skulle bruge de gældende nationale piktogrammer.
Ringkøbing-Skjern Kommune fører miljøtilsyn med containerpladser efter reglerne i Miljøtilsynsbekendtgørelsen.
Hensyn til brugerne
Det skal være nemt for brugerne at komme af med affaldet.
- De nedgravede affaldsbeholdere skal placeres ud fra funktionelle betingelser som korte afstande samt fri og ubesværet adgang.
- Tilgængeligheden skal være egnet for alle – også for børn, ældre og handicappede.
- De nedgravede affaldsbeholdere kan med fordel placeres steder, hvor brugerne i forvejen dagligt passerer forbi.
- For at skabe tryghed for brugerne bør containerne placeres i lyse og åbne omgivelser. Herudover skal der ved placeringen tages hensyn til minimering af støjgener for de nærmeste beboere og til æstetik.
Hensyn til skraldemændene og til tømningsmateriellet
Ved etablering af undergrundscontainere skal der tages hensyn til løftehøjde under tømningen, der sker med kran. Der tale om en kranlastbil med kære på ca. 18 meter. Kranlastbilen skal kunne køre til og holde i umiddelbar nærhed af undergrundscontaineren.
Ifølge Ringkøbing-Skjern Kommunes retningslinjer stilles der følgende krav til kørevejen, der er vejen fra offentlig vej til kranlastbilens holdeplads:
- Kørevejen skal være jævn og kunne bære tung trafik.
- Kørevejen skal være farbar – også i perioder med regn og sne.
- Kørevejen skal være mindst 4,0 meter bred.
- Afstanden fra kranlastbilens holdested til den nedgravede affaldsbeholder bør normalt ikke være mere end 2-4 meter. Af sikkerhedshensyn bør der ikke være fortov, gang- eller cykelstier imellem kranlastbilen og beholderen.
- Der må ikke være genstande, bygninger eller beplantning henover den nedgravede affaldsbeholder, der kan forhindre tømning. Der skal normalt være en frihøjde på ca. 10 meter over beholderen.
- Der skal af hensyn til betjening være en fri adgang og passage på ca. 1-2 meter mellem kranlastbilen og den nedgravede affaldsbeholder.
- Undergrunden, hvor beholderen skal graves ned, skal helst være fri for kabler og rør.
- Et højt grundvandsspejl på lokaliteten stiller særlige krav til etableringen.
- Vejdirektoratets arealbehov for påhængsvogntog (kørekurver) skal overholdes.
- Brandteknisk vejledning nr. 29: Bemærk, at de nedgravede affaldsbeholdere skal placeres minimum 2,5 meter fra naboskel og 5 meter fra vinduer med facader og døre.
Brandmyndighederne
Såfremt de nedgravede affaldsbeholdere ønskes etableret tæt på bygninger eller lignende, bør placeringen først vurderes af brandmyndigheden. Dette med henblik på en vurdering af risikoen for brandspredning. Kontakt Byg i Ringkøbing-Skjern Kommune på telefon 99 74 15 15 for yderligere oplysninger.
Det er et krav, at beboerne kan sortere deres affald i de affaldsfraktioner, som kommunen kræver opsamlet ved de enkelte ejendomme, jf. Ringkøbing-Skjern Kommunes Regulativ for Husholdningsaffald.
Hvis der ikke etableres nedgravede løsninger til alle fraktioner, opstiller Genbrug beholdere til de øvrige fraktioner. Udgifter til indretning af adgangsforhold påhviler ejeren.
Genbrug benytter nedenstående tal til beregning af affald pr. husstand med to voksne og to børn.
Mad- og restaffald - tømning hver 14. dag:
Madaffald | Restaffald |
---|---|
96 liter | 144 liter |
Genanvendeligt affald - tømning hver tredje uge:
Pap/papir | MPK |
---|---|
120 liter | 120 liter |
Det er vigtigt, at ejer sikrer sig, at der er plads til alt affaldet fra beboelsen.
Genbrug, Ringkøbing-Skjern Kommune hjælper gerne med at lave en beregning af kapaciteten.
Når de nedgravede affaldsbeholdere er godkendt af Ringkøbing-Skjern Kommune og etableret, tømmes disse af Ringkøbing-Skjern Kommune mod betaling for tømning og behandling af affaldet.
For mad- og restaffald skal beholdere tilmeldes hos Ringkøbing-Skjern Kommune med fast tømning hver uge eller hver 14. dag.
For papir/pap og metal/plast/kartoner skal beholdere tilmeldes tømning hver tredje uge, hver anden uge eller hver uge.
Tilmelding af tømning sker ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune på mail med mindst 14 dages varsel. Herefter vil beholderne blive tømt med fast interval.
For at få den samlede affaldsøkonomi skal tømningsprisen og behandlingsafgiften lægges oven i udgiften til indkøb og etablering af undergrundscontaineren.
De aktuelle tømningspriser og behandlingsafgiften kan ses her
Kontakt Genbrug i Ringkøbing-Skjern Kommune på telefon 99 74 11 02 og få en snak om jeres ønsker til affaldsløsninger. I kan også kontakte Genbrug på mail
Ansøgningsblanket
Når I er klar, skal I lave en beskrivelse af jeres projekt.
I skal indtegne placering af nedgravede affaldsbeholdere på et kort. Der skal også være en opgørelse af hvor mange husstande, de enkelte beholderopstillinger betjener.
Ovenstående udfyldes på en ansøgningsblanket for hver adresse, hvor der skal etableres nedgravede affaldsbeholdere.
Tjekliste
Private arealer – Sørg for, at arealet hvor nedgravningen ønskes er på egen grund.
Ledninger i jord – Er der ledninger i jorden (el, vand, varme, afløb m.m.) – oplysninger kan hentes på Ledningsejerregistret – Kontakt derefter eventuelle ledningsejere.
Brandteknisk vejledning nr. 29 – Bemærk, at undergrundscontainere skal placeres minimum 2,5 meter fra naboskel og minimum 5 meter fra facader med vinduer og døre.
Jord – Hvis området er kortlagt eller områdeklassificeret, så skal flytning af overskudsjord anmeldes til Ringkøbing-Skjern Kommune. For kortlagte arealer kan der desuden være krav om, at kommunen også skal ansøges om en tilladelse til anlægsarbejdet efter jordforureningsloven.
Miljøgodkendelse – Hvis stationen med undergrundscontainere er mindre end 30 m3 kræver etableringen ikke en miljøgodkendelse.
Bygningsreglementets bestemmelser om adgangs- og tilkørselsarealer med henvisning til DS- publikationerne 105 ”Udearealer for alle” og ”tilgængelighed for alle” DS 3028 skal være tilgodeset.
Lokalplan – Hvis der er en lokalplan for området, så sørg for at indretning og udformning af stationen overholder de gældende bestemmelser i lokalplanen.
Hvis du ønsker at etablere nedgravede affaldsbeholdere, skal du udfylde en ansøgningsblanket, der blandt andet fastlægger placering, tilsluttede brugere, betaler, fabrikat af undergrundscontainer, løftesystem, antal containere, tømningsfrekvens med mere.
Ved etablering af stationer med nedgravede affaldsbeholdere skal der sendes én ansøgning pr. station.
Opstår der skader på de nedgravede affaldsbeholdere, som ejeren mener er opstået i forbindelse med tømning af de nedgravede beholdere, skal der straks rettes henvendelse til Genbrug-Drift på mail, så snart skaden konstateres.
Det er vigtigt, at man medsender information om tømmetidspunkt, placering samt billeder af en eventuel skade.
Det understreges, at Genbrug, Ringkøbing-Skjern Kommune ikke på nogen måde er eller kan gøres erstatningsansvarlig for skader, der opstår i forbindelse med tømning. Dette er udelukkende et forhold mellem ejer og den transportør, der tømmer de nedgravede containere.
Spørgsmål til din dagrenovation mv. (mandag-torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-13)
6950 Ringkøbing
Spørgsmål om takster og byggeaffald mv. (mandag kl. 10-17 og tirsdag-fredag kl. 10-13.30)
6950 Ringkøbing