Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne
Da Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune denne uge afholdt årsmøde, var det med en opfordring til at se mulighederne for udvikling i landsbyer og landdistrikter – og et fokus på inddragelse og lokal forankring i den grønne omstilling.
Der var fuldt hus, da Landdistriktsrådet tirsdag aften holdt sit årsmøde i Holmsland Kultur- og Idrætscenter.
Med til årsmødet var repræsentanter for alle landsbyklynger og borger- og sogneforeninger i kommunen.
Derudover var de to neutrale VE-facilitatorer, Laila Kildesgaard og Søren Hermansen også mødt op klar til at tage en indledende snak med repræsentanter for de lokalområder, hvor projektudviklere ønsker at opstille solceller og vindmøller i kommunen.
Ringkøbing-Skjern Kommune har netop hyret de to ind som uvildige VE-facilitatorer, fordi de begge har god erfaring med lokal borgerinddragelse i den grønne omstilling, og for at sikre en god dialog mellem projektudviklere, der ønsker at opstille solceller og vindmøller i kommunen – og de lokalsamfund, hvor projekterne tænkes realiseret.
- Landdistriktsrådet har ikke som sådan en holdning til, om det er godt eller skidt, hvis der kommer vindmøller eller solceller, men vi har en klar interesse i at hjælpe lokalområderne til at få den bedst mulige aftale med projektudbyderne, forklarer Landdistriktsrådets formand Bjarne Svendsen.
Han peger på, at lokal borgerinddragelse og åben kommunikation er alfa og omega i den grønne omstilling, og tilføjer, at der er mange steder i en kompliceret planproces, hvor der kan opstå misforståelser, mistillid og tvivl.
Tv-mand om mulighederne i landsbyerne
Udover en fremstrakt hånd fra VE-facilitatorerne fik de godt 100 deltagere i årsmødet også et sprudlende, selvironisk og humoristisk foredrag af designer, tv-vært og Thisebo Søren Vester.
I et halvanden time langt oplæg, der til tider gik meget tæt på privatlivet på den gamle præstegård i Thise, opfordrede Søren Vester alle til at bakke op om det nære og det lokale:
”De kunne mærke det på omsætningen hos købmanden, da vi på et tidspunkt bestilte måltidskasser. Så travlt havde vi nemlig. Men vi opdagede jo, at det gik ud over fællesskabet, at vi ikke spyttede i kassen”, fortalte han – og opfordrede ligeledes til, at alle er med til at tale livet på landet op.
”Hvem gider flytte til en landsby, hvor den lokale Facebookside flyder over med brok”, spurgte han og opfordrede alle til at ’slå ned på brok’ og i stedet omfavne roen, nyde pladsen, dyrke fællesskabet og til i det hele taget at se mulighederne i landsbyerne og i livet på landet.
Den nære oplevelse bliver en mangelvare, spåede han og fortalte om bed & breakfast-steder, hvor storbymennesker betaler for at få lov at komme og hjælpe med at passe dyr og luge ukrudt i køkkenhaven, mens de overnatter primitivt i naturen.
”Så siger I, jamen vi kan ikke få byggetilladelse til at bygge hytter. Nej, men så sæt dem på hjul”, lød det fra Søren Vester, der også kom ind på bankernes modvillighed til at se mulighederne i landsbyer og landdistrikterne.
Selv blev han mødt med en afvisning i banken, da han ville bygge sit 200 kvm store orangeri.
”Så havde vi heldigvis ’bedstemors uddannelsesfond’ som ville hjælpe. Men da min bankrådgiver bagefter så, hvad vi havde bygget, kaldte han det liebhaveri, og dét ville de sjovt nok gerne låne ud til” .
Orangeriet var ifølge Søren Vester en af de væsentlige årsager til, at han kunne få lov at lave live tv om sin have; ”for så kunne vi altid gå derind og filme, hvis det regnede”, forklarede han.
Ligesom flere af aftenens deltagere fra borger-/sogneforeningerne - slog Søren Vester på tromme for, at ”vi skal ha’ Christiansborg til at kigge på Planloven”.
”Da vi ville flytte tilbage til Salling, ledte vi efter hus i første række til fjorden eller skoven. Det, vi kunne finde var i første række til amtsvejen, og sådan er det jo overalt”, fortalte han og tilføjede, at det havde taget et år, før der dukkede et ’Til salg’-skilt op ved noget med potentiale til familiens fremtidige liv på landet.
VE-byttehandel
I Thise har møllepenge medfinansieret renoveringen af byens gamle, nedslidte forsamlingshus. Til Landdistriktsrådets årsmøde håbede i hvert fald to repræsentanter for en af kommunens borger-/sogneforeninger, at der også kan komme andet end penge på bordet, når de skal i dialog om fremtidige VE-anlæg i nærområdet:
- Vi har nogle små byggegrunde midt i byen, som har ligget i årevis og som ingen vil købe. Men før de er solgt, kan tilflyttere ikke få lov at bygge lige på den anden side, hvor der er mere plads og udsigt ud over de åbne vidder, fortalte de og tilføjede, at de vil tage muligheden for at udstykke nye byggegrunde med i en byttehandel om de kommende VE-anlæg.
På Landdistriktsrådets årsmøde fik deltagerne også en hurtig gennemgang af året, der er gået i landsbyerne og landdistrikterne – fra kommunens opkøb af Hoven Skole over indvielsen af Danmarks Flotteste Busskur i Astrup til områdemøder om netværk og tema omkring VE-projekter.
Og så fik de en hurtig oversigt over nogle af de projekter, der er på vej i landdistrikterne som f.eks. stiprojekter med den nye Ålandet-vandresti langs Skjern Å og genoplivningen af Drivvejen.
Læs mere om Landdistriktsrådet på kommunens hjemmeside her: https://www.rksk.dk/om-kommunen/en-landdistriktskommune/landdistriktsraadet
På kommunens hjemmeside om vedvarende energianlæg sologvind.rksk.dk ligger CV'er og kontaktoplysninger på de to VE-facilitatorer, Laila Kildesgaard og Søren Hermansen.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri