Referat: 1. april 2025 kl. 08:00

LOK-Mødelokale 6 Rådhuset Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Hans Østergaard
  • Jens Jacob Østergaard
  • Jakob Agerbo
  • Søren Elbæk
  • Kristian Andersen
  • Lennart Qvist
  • Niels Rasmussen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Årsrapport 2024

Sagsnr: 24-025117

Sagsfremstilling

I forbindelse med afslutningen af regnskabsåret 2024 har administrationen udarbejdet Årsrapport 2024 for Ringkøbing-Skjern Kommune. Årsrapporten er vedhæftet som bilag. 

Herudover udarbejdes en regnskabsbog med detaljerede regnskabsoplysninger.

Årsrapporten bliver præsenteret i rapportformat med regnskabsoplysninger og beretninger fra fag- og stabsområderne. 

Afvigelsen i højre kolonne viser forskellen mellem oprindeligt budget 2024 og regnskab 2024. Det samlede regnskabsmæssige resultat viser et overskud på 22,0 mio. kr., hvilket er 10,0 mio. kr. under  end oprindeligt budgetteret. En vurdering af overskuddet skal ses i sammenhæng med, at kommunen i 2024 har valgt at selvbudgettere indtægtsgrundlaget for 2024. Det betyder, at både indkomstskatterne og grundskylden efterreguleres i 2027 og denne efterregulering er behæftet med stor usikkerhed. 

De væsentligste afvigelser i forhold til oprindeligt budget er:

  • Indtægter fra skatter, tilskud og udligning er 58,8 mio. kr. lavere end oprindeligt budgetteret. Mindreindtægterne på skatterne dækker over tilbagebetalingerne på grundskyld for perioden 2021–2023, mens merindtægt på generelle tilskud primært skyldes midtvejsregulering.
  • Driftsudgifter før renter er 43,0 mio. kr. lavere end oprindeligt budgetteret, svarende til 1,1 procent af det oprindelige budget. Det dækker særligt over mindreforbrug på Økonomiudvalget (12 procent) og Erhvervs- Klima- og Arbejdskraftsudvalget (61 procent), mens der på Social- og Sundhedsudvalget er merudgifter (3 procent). På Økonomiudvalget er der mindreudgifter på 58,8 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget. Heraf vedrører 28,3 mio. kr. den teknisk afsatte generelle reserve, mens 16,5 mio. kr. vedrører kommunens barselsudligningspulje, som budgetlægges under Økonomiudvalget, men udgiftsføres på de enkelte enheder under alle udvalg. Herudover er der blandt andet større mindreudgifter (forskydninger) på it-investeringer og kommunens ejendomscenter.
    • På Social- og Sundhedsudvalget er der netto merudgifter på 37,6 mio. kr. Heraf ligger 17,8 mio. kr. på de decentrale enheder med overførselsadgang, mens de øvrige merudgifter primært skyldes meraktivitet.   
    • På Erhvervs- Klima- og Arbejdskraftsudvalget skyldes mindreforbruget på 22,2 mio. kr. primært to forhold. Dels blev der afsat et projektbudget på 10,0 mio. kr. i 2024 med forventet modpost (indtægter) i 2025. Projektet blev ikke til noget og forklarer derfor et tilsvarende mindreforbrug i 2024. Derudover modtog kommunen i 2024 indtægter vedr. ECSMV projektet på 10,7 mio. kr. Denne indtægt var ikke budgetlagt, men udligner udgifter afholdt i tidligere år. 
    • I forhold til det korrigerede budget viser regnskabet et mindreforbrug 205,8 mio. kr. Heri indgår driftsoverførslen fra 2023 til 2024 på 159,3 mio. kr.
    • Nettoudgifter til renter er 1,7 mio. kr. lavere end oprindelig budgetteret, Mindreudgiften kan forklares ved et faldende renteniveau, samtidig med kommunens forbedrede likviditet, også har bidraget positivt. 
    • Anlægsudgifterne er 3,7 mio. kr. lavere end oprindelig budgetteret.
    • Det brugerfinansierede område, der omfatter renovationsordninger og genbrugspladser, udviser merudgifter på 0,6 mio. kr.

    Samtidig med godkendelse af årsrapporten for 2024 godkendes også afsluttede anlægsprojekter over 2 mio. kr. samt den anvendte regnskabspraksis, som ses i et særskilt bilag. Den anvendte regnskabspraksis er uændret i forhold til tidligere år. 

    Thomas Andersen og Jane Eichenwald Henriksen deltager under punktet.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    I henhold til den kommunale styrelseslov skal Økonomiudvalget aflægge kommunens årsregnskab til kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen skal efter behandling overgive årsregnskabet til revisionen.

    Økonomi

    Kommunens kassebeholdning ultimo 2024 er opgjort som nedenstående:

     

    Den skattefinansierede kassebeholdning, skal ses i sammenhæng med at der over årsskiftet er foretaget REPO-forretning svarende til 250 mio. kr., til midlertidig inddækning af kassetræk.  Fraregnes REPO-forretningen, er kassebeholdningen på 224,3 mio. kr., hvilket opfylder Byrådets mål for 2024 om en kassebeholdning inklusiv deponering ultimo året på minimum 150 mio. kr.

    REPO-forretninger er kortfristede lån, hvor man stiller obligationer som sikkerhed. REPO-lån anvendes til at skaffe likviditet til, fx inddækning lønudbetalingen, indtil 1/12-dels afregningen modtages primo efterfølgende måned. REPO-lån ses ofte som en god kilde til at skaffe likviditet i korte perioder, da renten ved REPO-lån oftest er lavere end udlånsrenten på kommunens kassekredit, og der derved opnås en mindreudgift på renter.

    Effektvurdering

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at

    • godkende de afsluttede regnskabsprojekter over 2 mio. kr. jf. side 21 i årsrapporten
    • godkende årsrapporten for 2024 og den tilhørende regnskabspraksis, samt overgiver disse til revisionen (PwC).

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    3: Borgerrådgiverens beretning for 2024

    Sagsnr: 24-025308

    Sagsfremstilling

    Borgerrådgiverfunktionen er oprettet efter Kommunestyrelseslovens § 65e. Det betyder blandt andet, at borgerrådgiveren ansættes og afskediges direkte af Byrådet. Dermed fungerer borgerrådgiveren uafhængigt af ledelsen i den administrative organisation.

    Borgerrådgiveren har fokus på at styrke dialogen og det gode samarbejde mellem borgerne og kommunens ansatte. Dette bl.a. ved at hjælpe med at bygge bro, når kommunikationen er gået skævt og samarbejdet er udfordret. En naturlig del af at være i dialog med borgerne, er at rådgive om muligheder, roller, rettigheder og pligter, samt tilbyde at være bisidder i samtaler, der kan være svære for borgerne.

    Borgere, der ønsker at klage over behandlingen af deres sag eller betjeningen af dem, kan få en objektiv vurdering af deres forløb. Opgaven er samtidig at hjælpe kommunen til at højne borgernes retssikkerhed ved at omsætte erfaringerne i borgerrådgivningen, til læring i administrationen. Et andet lovbestemt formål med Borgerrådgiverfunktionen, er at føre tilsyn med kommunens administration. Tilsyn føres for at sikre, forvaltningen overholder de retssikkerhedsmæssige spilleregler og samtidig påpege eventuelle udfordringer.

    Borgerrådgiveren udarbejder årligt en beretning om sit arbejde. Denne beretning har fokus på arbejdet som Borgerrådgiver i perioden fra 1. januar 2024 til 31. december 2024. Formålet med beretningen er, at give Byrådet, administrationen og offentligheden indblik i de henvendelser og klager, der har været til Borgerrådgiverfunktionen i det forløbne år. 

    Chefforum drøftede beretningen på møde den 27. februar 2025, herunder borgerrådgiverens to generelle anbefalinger:

    Chefforum har haft dialog med borgerrådgiveren om anbefaling vedr. styrket vejledning og information. Det er aftalt med borgerrådgiveren som opfølgning herpå, at borgerrådgiveren går i dialog med de respektive områder for at klarlægge hvorledes der konkret kan ske en styrkelse af vejledningen og informationen af borgerne.

    Chefforum har vedr. anbefaling omkring øget gennemsigtighed orienteret borgerrådgiveren om, at der pågår et arbejde med at give borgeren direkte adgang til oplysninger om egen sag. Det vil styrke gennemsigtigheden og mindske fagområdernes arbejde med aktindsigt i egen sag. Borgerrådgiveren er enig i, at denne mulighed vil styrke gennemsigtigheden i borgerens sag.

    Beskæftigelsesområdet har gennemgået borgerrådgiverens årsrapport 2024 og kan i den forbindelse oplyse, at der opleves et godt samarbejde med borgerrådgiveren – både ved henvendelse om sparring fra personalet og i samarbejdet omkring borgere, som har ønsket at gøre brug af borgerrådgiveren.

    Beskæftigelse arbejder til stadighed på at optimere vejledninger og procedurer, så det bliver lettere for borgerne at forholde sig til rettigheder og pligter. En del af dette arbejde foregår i samarbejde med borgerrådgiveren. Samtidig er der fokus på den gode kommunikation med borgerne, både ved kurser, intern læring men også med støtte fra borgerrådgiveren.

    Børn og Familie bemærker følgende:

    Familierådgivningen har en aftale med borgerrådgiveren d. 1. april mhp. at få præciseret, hvad problemstillingerne omhandler. Dette skal også ses i lyset af, at der i løbet 2024 var 2000 åbne sager, og der er 80 henvendelser til borgerrådgiveren.

    Det undersøges internt om, der er et generelt problem i Familierådgivningen med kontaktbarhed eller der er forskel mellem de enkelte teams/medarbejdere.

    Der arbejdes på at præcisere kommunikationen til borgerne, så det bliver klart, hvad der tilbydes dem og at det faktisk også er dette, de får (jf. brugerundersøgelsen fra Familiecentret).

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Kommunestyrelseslovens § 65 e: ”Kommunalbestyrelsen kan i styrelsesvedtægten træffe bestemmelse om oprettelse af en borgerrådgiverfunktion, der ikke henhører under de stående udvalgs eller økonomiudvalgets umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender. Lederen af borgerrådgiverfunktionen ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen. ”

    […] ”Stk. 4. Borgerrådgiverfunktionen kan kun varetage opgaver vedrørende rådgivning og vejledning af borgerne og vedrørende tilsyn med kommunens administration.”

    Økonomi

    Ingen bemærkninger.

    Effektvurdering

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Borgerrådgiveren indstiller, at Økonomiudvalget indstiller årsberetningen til godkendelse af Byrådet.

    Social- og Sundhedsudvalget 12-03-2025
    Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.

    Beskæftigelsesudvalget 13-03-2025
    Beskæftigelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.

    Børne- og Familieudvalget 19-03-2025
    Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    4: Driftstilskud til Stauning Lufthavn 2025

    Sagsnr: 24-011578

    Sagsfremstilling

    Ringkøbing-Skjern Kommune er i gang med at sælge Stauning Lufthavn.

    For at gøre lufthavnen klar til salg i 2024 havde lufthavnen brug for ekstra driftsmidler, og Byrådet besluttede den 21. maj 2024 pkt. 2, at fremrykke driftstilskuddet for 2025 til 2024. Forventningen på daværende tidspunkt var, at lufthavnen var solgt ultimo 2024. 

    Salgsprocessen har været noget mere langtrukken end forventet og lufthavnen er endnu ikke solgt. Der er derfor brug for at afsætte driftsmidler frem til et eventuelt salg, da der ikke er afsat budget til formålet i 2025 og frem. Ringkøbing-Skjern Kommune har fået oplyst, at hvis lufthavnen ikke er i drift ved et eventuelt salg, kan det blive svært at få tilladelse til at drive lufthavn igen. Denne sag omhandler afsættelse af driftsmidler i 2025 så lufthavnen fortsat drives som lufthavn, men i en nedgraderet udgave, hvor serviceniveauet nedsættes. Blandt andet får AFIS (flyveinformations-tjenesten) en markant nedsat åbningstid ligesom der vil ske personaletilpasninger.

    Der er flere forhold der taler for at fastholde lufthavnens status som lufthavn, herunder et kommende udbud af havvindmølleprojekter (som evt. vil skulle helikopterbetjenes fra Stauning og/eller Esbjerg) ligesom statslige interesser også spiller en rolle.  

    En reduceret drift vil i 2025 koste 2,091 mio. kr.

    Oprindelig var det forventningen, at salget ville ske i løbet af 2024, og at det forhøjede 2024 budget dermed ville række. Det er imidlertid ikke tilfældet. Der er merudgifter på 0,5 mio. kr. vedrørende 2024, som ikke kan dækkes af det forhøjede 2024 budget (hhv. det oprindelige tilskud fra 2024 samt det fremrykkede tilskud, som oprindelig var afsat i 2025, i alt 4,5 mio. kr.). Stauning Lufthavn har således aktuelt udeståender med sine kreditorer (herunder lønudgifter udbetalt af kommunen), som lufthavnen ikke kan indfri. 

    Samlet er der behov for at der afsættes 2,591mio. kr. i 2025. 

    Herudover er der skyldige indefrosne feriepenge på 0,121 mio. kr., som bør indfries senest i forbindelse med salg af lufthavnen.

    Det anbefales, at eventuel afsættelse af driftsmidler i 2026 frem mod et salg oversendes til drøftelse i forbindelse med budget 2026.  

    I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af Stauning Lufthavns regnskab for 2023 den 10. september 2024 fremgår, at det er forventningen, at lufthavnen overgår til at blive en flyveplads, hvis den ikke sælges. 

    Der forelægges senere en særskilt sag for Økonomiudvalget om et eventuelt genudbud. 

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Intet at bemærke. 

    Økonomi

    Driftstilskud til lufthavnen foreslås udbetalt kvartalsvis, dog således, at 2. kvartal udgør 1,691 mio. kr., mens de øvrige kvartaler udgør 0,450 mio. kr. 3. og 4. kvartal udbetales forlods. Samlet udbetaling beløber sig til 2,6 mio. kr. Administrationen kan ikke anvise kompenserende finansiering.

    Ved salg af lufthavnen vil en eventuelt indtægt tilgå kassen og de indefrosne feriepenge på 0,121 mio. kr. vil skulle afregnes. Proces for og udgiften ved en eventuel overgang til status som flyveplads (som alternativ til afsættelse af et driftsbudget) er ikke estimeret.

    Effektvurdering

    Det er vigtigt, at lufthavnen er i aktiv drift, for at den at den kan sælges som sådan. Med det foreslåede nedsatte serviceniveau vil der stadig være tale om en lufthavn. 

    Indstilling

    Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter

    • om Økonomiudvalget kan anbefale Byrådet, at der gives gives et driftstilskud til Stauning Lufthavn i 2025 på 2,591 mio. kr. finansieret af kassen.
    • om eventuelt tilskud i 2026 og frem skal oversendes til budgetdrøftelserne.

    Bilag

    Ingen bilag.

    Beslutning

    Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler, at der gives et driftstilskud til Stauning lufthavn i 2,591 mio. kr. finansieret af kassen og at eventuelt tilskud i 2026 og frem oversendes til budgetdrøftelserne.

    Kristian Andersen, Niels Rasmussen og Lennart Qvist kan ikke tilslutte sig flertallets anbefaling.

    Lennart Qvist vil kunne anbefale, at der frigives et driftstilskud til Stauning Lufthavn til 1. halvdel af 2025.

    Kopier link til punktet  -   Print

    5: Driftsoverførsler til 2025

    Sagsnr: 24-025117

    Sagsfremstilling

    Der er udarbejdet en oversigt over driftsoverførslerne til 2025. Driftsoverførslerne har været behandlet på de respektive fagudvalg i marts 2025.

    Nettooverførsel fra 2024 til 2025 udgør i udgangspunktet 177,7 mio. kr., hvilken er en stigning på 18,4 mio. kr. i forhold til overførslen til 2024. 

    Stigningen skyldes primært stigninger på Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (stigning på 12,5 mio. kr.) samt Økonomiudvalget (Stigning på 13,5 mio. kr.), mens der bliver overført et underskud på 22,8 mio. kr. på Social-og Sundhedsudvalget, hvilket er 16,6 mio. kr. større end det underskud der blev overført til 2024.

    Fordelingen af driftsoverførslerne på udvalgsniveau ses nedenfor, mens mere detaljeres oversigter er vedhæftet som bilag. 

    Tabel 1 Overblik over driftsoverførsler på udvalgsniveau

    * 1,9 mio. kr. af de overførte midler på Økonomiudvalget overføres til Kultur- og Fritidsudvalget til dækning af ekstraordinært tilskud jf. nedenstående afsnit om finansieringsbehov. 

    Finansieringsbehov i forbindelse med overførselssagen

    Økonomiudvalget og Byrådet har på direktionens anbefaling besluttet, at følgende udgifter skal udredes i forbindelse med overførselssagen. Det vil sige, at mindre forbrug skal overføres til disse formål i stedet for det sted, hvor mindre forbruget er opstået. 

    • Telefonomstilling - med budget 2025 er det forudsat, at 1,525 kr. prioriteres i forbindelse med overførselssagen indenfor Økonomiudvalgets ramme. Projektet er forsinket, hvorfor der kun skal anvises finansiering til 920.000 kr. (Byrådet 08.10.2024 pkt. 4)
    • Finansiering af ekstraordinært tilskud på 1,9 mio. kr. i 2025 (Byrådet 10.12.2024)

    Direktionen anbefaler, at de 2,82 mio. kr. finansieres indenfor Økonomiudvalget jf. bilaget for overførsler for Økonomiudvalgets område.

    Særlige forhold på Social- og Sundhedsudvalget samt Børn- og Familieudvalget

    I forbindelse med fagudvalgenes behandling af sagerne er der i Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Familieudvalget helt ekstraordinært blevet behandlet indstillinger omkring eftergivelse af gæld. Begge udvalg anbefaler, at der eftergives gæld, dvs. at overførslen af merforbrug reduceres for udvalgte institutioner. 

    OK21 - rekrutteringspulje

    Begge udvalg anbefaler, at en lønregulering  fra OK21 relateret til rekruttering på SOSU-området, som ved en fejl ikke er tilført områderne i 2022 og 2023, men som i stedet er tilgået kassen i de respektive år, nu teknisk set tillægsbevilges på bagkant, idet beløbet modregnes i de overførte beløb, så budgettet udvides (eller reduceres mindre) i 2025. Der er tale om i alt 4,673 mio. kr. 

    Regulering fra 2024 og frem er tilført de relevante budgetter.

    Tabel 2 Overenskomstmidler fra OK21 forhandlingen 

    Social- og Sundhedsudvalget

    Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at der eftergives 1,174 mio. kr. vedrørende kvalitetsløft i ældrereformen. Der er tale om DUT kompensation, hvor kommunen har fået tilført finansiering ved midtvejsreguleringen i 2024, men hvor udvalgets udgiftsbudget ikke er hævet tilsvarende i 2024. Fra 2025 og frem er reguleringen tilført området.  

    Social- og Sundhedsudvalget her herudover anbefalet, yderligere gældseftergivelse med henvisning til, at der er helt ekstraordinære merforbrug på de decentrale enheder. Udvalget anbefaler, at der helt ekstraordinært eftergives yderligere 6,935 mio. kr. på særligt udfordrede enheder. Beløbet svarer til det mindre forbrug der er, på den del af Sundhed og Omsorgs område uden overførselsadgang. Normalvis vil dette beløb tilgå kassen.

    Der henvises desuden til notat om Budgetudfordringer på decentrale enheder i Sundhed og Omsorg, vedlagt som bilag 4.

    Børne- og Familieudvalget

    Børne- og Familieudvalget anbefaler, ud over justeringen på OK21 midler - at overførslen ekstraordnær godskrives med 3,2 mio. kr. som følge af ekstraordinære udgifter i forbindelse med lederskift. Beløbet ligger indenfor det mindreforbrug på udvalgets område, hvor der ikke er overførselsadgang. Normalvis vil dette beløb tilgå kassen.

    Tabel 3 Oversigt over udvalgenes anbefalinger om ekstraordinær gældseftergivelse

    Overførselssager fra begge udvalg er vedlagt som bilag.

    Thomas Andersen og Jane Henriksen deltager under punktet. 

    Økonomi

    Økonomiudvalget

    Fagudvalgene er i forbindelse med overførselssagen ligeledes blevet informeret om det endelige regnskabsresultatet for udvalgets område, holdt op imod forventningen ved den seneste budgetopfølgning. 

    I forhold til Økonomiudvalgets område, så viste regnskabsresultatet et mindre forbrug på 9 mio. kr., når forbrug holdes op imod korrigeret budget eksklusiv overførsler fra tidligere år. Regnskabsresultatet svarer dermed til forventningerne ved den seneste budgetopfølgning for udvalget. Der henvises endvidere til årsregnskabet, som også er på dagsordenen til mødet i Økonomiudvalget den 1. april og Byrådet den 8. april. 

    Øvrige økonomiske forhold

    Det skal bemærkes, at overførselsbeløbene er en del af kassebeholdningen. Samlet set udgør drifts- og anlægsoverførsler en væsentlig del af kassebeholdningen. 

    Ved et ekstraordinært stort forbrug af overførslerne i et enkelt år, kan det på sigt være en udfordring for likviditetens udvikling. Derudover kan et stort forbrug af overførte midler bevirke, at kommunen overskrider servicerammen. Hvis alle kommuner under et overskrider servicerammen, vil det medføre sanktioner. Serviceudgifterne i Ringkøbing-Skjern Kommunes regnskab 2024 ligger ca. 53 mio. kr. under sigtepunktet for serviceudgifter. 

    Enhederne under Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Familieudvalget med overført underskud på 2% eller derover, eller hvis underskuddet er lavere end 2% men mere end 300.000 kr., indhenter administrationen årsagsforklaring samt handleplan for nedbringelse af overført underskud hos lederen.  

    Eftergivelse af gæld i forbindelse med overførselssagen svarer reelt til en ufinansieret bevilling af kassen. To af punkterne (overenskomst og DUT) er midler, som kommunen har fået via bloktilskuddet, men som ikke tidligere er bevilget på udvalgets område. Eftergivelse af gæld svarende til disse beløb kan ske med henvisning til, at midlerne fejlagtigt ikke allerede er tilført tidligere.

    Overførsel af mindre forbrug på centrale områder uden overførselsadgang kan sidestilles med ansøgning om tillægsbevilling finansieret af kassen. Eksempelvis kan mindre forbruget være opstået fordi, at demografiberegningen havde forudsat flere borgere, end der reelt var. Budgettet skrives op ud fra forventningerne og i det omfang de viser sig at være forkerte, bør budgettet derfor også tilgå kassebeholdningen. Eftergivelse af gæld med henvisning til denne finansieringskilde svarer, som nævnt, til en tillægsbevilling af kassen, hvilket er i strid med kommunens styringsprincipper.

    Ringkøbing-Skjern Kommunes princip om fri overførselsadgang sikrer den bedste styring lokalt. Gældseftergivelse er grundlæggende i strid hermed, og hvis der med denne sag, som noget nyt foreslås eftergivelse af gæld bør det understreges, at det sker helt ekstraordinært. Der er dog en ikke ubetydelig risiko for, at det danne præcedens. 

    Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter, om der, som alternativ til nu at eftergive gæld, skal udarbejdes budgetsager på gældseftergivelsen, og at det besluttes, at disse budgetsager helt ekstraordinært ikke skal ledsages af kompenserende besparelser. 

    Der har tidligere været flere enheder eller områder med overførselsadgang, som har haft merforbrug, men hvor fagområdet undtagelsesvist har udlignet underskuddet mellem enheder indenfor eget fagområde. Ellers har enhederne selv over en årrække indhentet merforbrug. Hvis der i forbindelse med denne sag eftergives gæld, er der stor risiko for at det vil påvirke den måde områderne fremadrettet vil håndtere merforbrug.

    Effektvurdering

    Uden overførselsadgang ville der være risiko for, at enhederne unødigt overforbruger med henblik på, at få brugt hele budgettet inden årets udgang, ligesom der kunne være risiko for yderligere overforbrug, såfremt budgetunderskud ikke overføres. 

    Såfremt der nu ekstraordinært eftergives gæld, er der stor risiko for at det får betydning for enhedernes adfærd fremadrettet. 

    Indstilling

    Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, 

    1. at de opgjorte driftsoverførsler på de enkelte udvalgsområder med i alt 177,7 mio. kr. overføres til 2025, herunder
      • at telefonomstilling med 920.000 kr. samt ekstraordinært tilskud på 1,9 mio.kr. finansieres indenfor Økonomiudvalget område jf. bilag 3.
      • at underskud vedrørende vækstpuljen for Sammenhængskraft indenfor Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget overføres til den åbne vækstpulje og nedskriver overførslen hertil.
    2. om der skal eftergives gæld jf. anbefalinger fra Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Familieudvalget, herunder hvorvidt 
      • der skal eftergives 4,673 mio. kr. vedrørende OK21 rekrutteringspulje jf. tabel 2
      • der skal eftergives 1,174 mio. kr. vedrørende DUT-sag om kvalitetsløft i ældreplejen jf. tabel 3
      • der skal eftergives 6,935 mio. kr. til dækning af akkumuleret merforbrug på særligt udfordrede enheder under Social- og Sundhedsudvalget jf. tabel 3
      • der skal eftergives 3,200 mio. kr. til dækning af ekstraordinære udgifter ved lederskift under Børn- og Familieudvalget jf. tabel 3
      • der gives midlertidig afdragsfrihed for udvalgte enheder under Social- og Sundhedsudvalget  
      • der alternativt helt eller delvist skal udarbejdes budgetsager uden kompenserende besparelser.

    Ovenstående eventuelle gældseftergivelse under punkt 2 vil ske i form af justering af de tillægsbevilgede overførsler.

     

     

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler, at 

    dot 1 og 2 under indstillingens pkt. 1 godkendes,

    dot 1, 2 og 6 under indstillingens pkt. 2 godkendes.

     

    Kopier link til punktet  -   Print

    6: Anlægsoverførsler til 2025

    Sagsnr: 24-025117

    Sagsfremstilling

    Der er udarbejdet en oversigt vedrørende anlægsoverførsler til 2025. Anlægsoverførslerne blev behandlet i de respektive udvalg i løbet af marts. 

    Samlet anlægsforbrug i 2024

    Samlet har der været et nettoforbrug på anlæg inkl. jordforsyningen på 149 mio. kr. med et restbudget på 222 mio. kr., opdelt på afsluttede og ikke afsluttede anlægsprojekter jf. nedenstående tabel. Netto ligger regnskabet ca. 5 mio. kr. under oprindeligt budget, mens bruttoudgifterne ligger ca. 10 mio. kr. under oprindeligt budget.

    Korrigeret budget på 370,6 mio. kr. består af oprindeligt budget på 153,8 mio. kr., overførte midler med 192,7 mio. kr. samt øvrige tillægsbevillinger på 24 mio. kr. De øvrige tillægsbevillinger dækker overførsler fra drift til anlæg, tillægsbevillinger fra kassen til anlæg samt fremrykning af budget. 

    Ikke afsluttede anlægsprojekter

    Anlægsprojekter løber ofte over flere regnskabsår, og dermed er det nødvendigt at overføre uforbrugte midler vedrørende igangværende anlægsprojekter. Derudover er der puljer og rådighedsbeløb afsat på flere af udvalgene, hvor anlægsarbejdet endnu ikke er igangsat.

    De ikke-afsluttede anlægsprojekter søges overført til 2025, sammen med grundkapitalindskud samt budget til det ekstraordinære afdrag til indfrielse af Holmbohjemmet, da indfrielsen reelt skete i januar 2025. 

    Oversigten over anlægsoverførslerne fremgår nedenfor. 

    De skattefinansierede anlægsoverførsler fra 2024 til 2025 er 219 mio. kr. og overførslen er steget med knap 27 mio. kr. siden sidste års overførsel. Den primære årsag til stigningen på det skattefinansierede område er på Børne- og Familieudvalget, som er steget med knap 22 mio. kr. samt Social- og Sundhedsudvalget, som er steget med 7,5 mio. kr.

    Teknik- og Miljøudvalget har i forbindelse med behandling af overførselssagen godkendt en indstilling om overførsel på i alt 86,469 mio. kr. I tallet indgår en indtægt fra Forsyningen med 748.000 kr. vedrørende afdrag på et lån. Denne merindtægt bør overføres, men i stedet tilgå kassen jf. tidligere praksis. Beløbet er trukket ud af tallene i ovenstående tabel.

    Anlægsoverførslerne på udvalgsniveau er vedhæftet som bilag. 

    De største enkeltsager i den samlede overførselssag vedrører: (overførselsbeløb ses i parentes)

    Økonomiudvalget:

    • Videbæk skole - renovering af tag (7,6 mio. kr.)
    • Aktivitetsbaseret arbejdspladsindretning 6,3 mio. kr.)

    Social- og Sundhedsudvalget:

    • Aflastningscenter (10,8 mio. kr.)

    Teknik- og Miljøudvalget:

    • Cykelsti Sdr. Vium - Lyne (6 mio. kr.)
    • Forlængelse af Amagervej i Skjern (6,9 mio. kr.)
    • Parkeringsplads Nyhavn inkl. stiadgang (6,7 mio. kr.)
    • Udviklingsplan Hvide Sande (15,3 mio. kr.)

    Børne- og Familieudvalget:

    • Holmsland børnehus (10,8 mio. kr.)
    • Solstrålen Videbæk (16,1 mio. kr.)
    • Udvidelse af Ådum børneunivers (5 mio. kr.)
    • Hvide Sande skole - samling af afdelinger (5,6 mio. kr.)
    • Vuggestuepladser i Borris (5 mio. kr.)
    • Inventar til ny tandklinik (7,2 mio. kr.)
    • Ungdomsskolen i Skjern (9,5 mio. kr.)

    Nettooverførsel til 2025 udgør 255 mio. kr. Nettooverførslen omfatter udover ovennævnte også genbrugs- og rennovationsområdet (brugerfinansieret), ekstraordinært afdrag samt grundkapitalindskud.

    Jane Henriksen og Thomas Andersen deltager ved punktets behandling.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    I henhold til den kommunale styrelseslov og budget- og regnskabssystemer for kommuner skal Byrådet genbevilge overførselsbeløbene.

    Økonomi

    Det skal bemærkes, at overførselsbeløbene er en del af kassebeholdningen. 

    Anlægsoverførslerne har tidligere ligget på et stabilt niveau. Denne stabilitet blev brudt, da anlægsoverførslerne fra 2019 til 2020 var betydelig højere end tidligere. Siden har der været yderligere stigning i overførslerne. 

    Ovenstående giver anledning til, at Byrådet ved budgetlægningen for 2026 tager højde for det store overførselsbeløb, og derfor igangsætter færre nye projekter. 

    Effektvurdering

    Ingen bemærkninger. 

    Indstilling

    Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at genbevilge i alt 255,4 mio. kr., til færdiggørelse af projekter i 2025 jf. sagen. 

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    7: Prioritering af anlægsprojekter 2025

    Sagsnr: 25-005690

    Sagsfremstilling

    På Kultur- og fritidsområdet udestår to akutte, konkrete anlægsprojekter, som ikke kan afvente budgetlægningen for 2026. Det drejer sig om:

    1. Nyt salt- og syreanlæg i Ringkøbing Svømmehal, 0,5 mio. kr.
      Da ibrugtagningen af Ringkøbing Svømmehal er udskudt indtil videre, vil det være hensigtsmæssigt at bruge nedlukningstiden til at skifte salt- og syreanlægget, som forventes at skulle skiftes inden for en kort årrække. På den måde kan en ny nedlukningspriode pga. dette projekt undgås. Udgiften foreslås finansieret af Ejendomscentrets vedligeholdelsespulje, anlæg. Her er der et ikke disponeret beløb på 3,5 mio. kr.
    2. Nr. Lyngvig Fyr - midlertidig udbedring, 0,5 mio. kr.
      For at kunne genåbne Nr. Lyngvig Fyr til museets aktiviteter, så har en ingeniørrapport peget på en række midlertidige udbedringer af fyret. Herefter vil fyret igen kunne modtage besøgende. Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået en lejeaftale på fyret indtil udgangen af 2029, i en samarbejdsaftale med Naturstyrelsen og Ringkøbing Fjord Museerne skal bl.a. adgangen til fyret sikres. Udgiften foreslås finaniseret af  Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje hvor der er et restbeløb i 2024 på 1,569 mio. kr.  Beløbet består dels af ikke disponerede midler og dels af mindre forbrug på de bevilgede projekter.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Kommunalfuldmagtsreglerne.

    Økonomi

    Viden & Strategi, Økonomi bemærker, at de 1,569 mio. kr. på anlægspuljen i Kultur- og Fritid er en del af anlægsoverførslerne fra 2024 til 2025. Det bemærkes videre, at en eventuel finansiering af salt- og syreanlæg ved svømmehallen vil betyde en ændret prioritering af Ejendomscentrets anlægsprojekter.

    Effektvurdering

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Administrationen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at

    1. der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til udskiftning af salt- og syreanlæg i Ringkøbing Svømmehal finansieret af ejendomscentrets vedligeholdelsespulje, anlæg (Økonomiudvalg)
    2. der bevilges og frigives 0,5 mio. kr. i anlægstilskud til renovering af Lyngvig Fyr finansieret af Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje


    Kultur- og Fritidsudvalget 13-03-2025

    Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at 

    1. der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til udskiftning af salt- og syreanlæg i Ringkøbing Svømmehal finansieret af ejendomscentrets vedligeholdelsespulje, anlæg 
    2. der bevilges og frigives 0,5 mio. kr. i anlægstilskud til renovering af Lyngvig Fyr finansieret af Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje

    Bilag

    Ingen bilag.

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler Kultur- og Fritidsudvalgets anbefaling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    8: Bevilling til jordforsyning 2025 (køb, salg og byggemodning af bolig- og erhvervsgrunde)

    Sagsnr: 24-022331

    Sagsfremstilling

    Formålet med dagsordenen er godkendelse af bevilling 2025 og deraf frigivelse af midler til

    opgaver, der varetages af jordforsyningsområdet i administrationen i kommunen. Der ønskes bevilget

    og frigivet 4,0 mio. kr.

     

    Budgetforslag for perioden 2025 - 2028

    Der er jf. bilag 15 udarbejdet et budget for perioden 2025-2028. Det er dog alene budgettet for 2025,

    der skal godkendes og frigives bevilling til, mens budgettet for overslagsårene blot er for at illustrere

    de udgiftsposter, som formodes at komme i de kommende år.

     

    De foreslåede projekter holder sig inden for budgetrammen på 4,0 mio. kr. for 2025.

    Der er udarbejdet kort over de forskellige områder, som er nummereret fra P1-P14 på Bilag 15. Der

    henvises til disse numre i bilagene 1-14. I bilag 16 er der et uddybende notat for de enkelte erhvervs- og boligområder.

    Administrationen anmoder om frigivelse af midler til følgende områder i nedenstående skema.

     

    Forventede udgifter til udvikling af erhvervsområder i 2025

    Udvikling af området nord for Nørremarksvej, Tarm

    Der er afsat 1,5 mio. kr. til undersøgelser og plangrundlaget. Der er tidligere frigivet midler til dette, i alt 4,2 mio. kr. hvoraf der resterer ca. 3,9 mio. kr. Der søges ikke om yderligere. I stedet søges der om at overføre 1,0 mio. kr. heraf til byggemodning på Kongevejen i Videbæk, se bilag 3.

    Udvikling af erhvervsområde syd for Kongevejen, Videbæk

    Projektering og anlæg af en mindre del af vejen i erhvervsområdet forventes at blive på ca. 1,8 mio. kr. Der er tidligere frigivet 6 mio. kr. til området. Udgifter til jordkøb og etablering af vej forventes nu at blive på ca. 7 mio. kr. Der søges derfor om omfordeling af 1,0 mio. kr. i 2025 fra området ved Tarm Nord, og 0,3 mio. kr. fra boligområdet ved Velling Fjordby, se Bilag 4

    Forventede udgifter til udvikling af boligområder i 2025

    Plangrundlag for boliger Naturbydelen, Ringkøbing

    Der søges om 1,275 mio. kr. som omfatter driften af de grønne arealer 0,6 mio. kr., 0,375 mio. kr.  til rådgivning og 0,3 mio. kr. til udarbejdelse af plangrundlag samt kommuneplantillæg. Se Bilag 5.

    Byggemodning Velling Fjordby, Velling

    Der er tidligere bevilget 1,0 mio. kr. i 2020 og overført 0,8 fra 2023, der er ca. 1,65 mio. kr. tilbage. Der forventes ikke at være behov for yderligere bevilling til området, der omfordeles 0,3 mio. kr. til erhvervsområdet ved Kongevejen i Videbæk, .

    Byggemodning af Blæsenborg Allé, Ringkøbing

    Der er i 2024 frigivet et beløb på 0,4 mio. kr. til forundersøgelserne. Der vil være behov for udgifter til undersøgelser af grundvand og overfladevand samt projektering af vejene i området. Beløbet til forundersøgelser ønskes omplaceret til projektering af vejene, og der ønskes yderligere frigivet 0,1 mio. kr. Bilag 10.

    Mindre byggemodninger

    Der er i 2024 bevilget og frigivet et beløb på 0,7 mio. kr. se Bilag 12-14. Administrationen indstiller, at der i 2025 bevilges og frigives yderligere 0,3 mio. kr. til disse områder.

    Faste udgifter

    Disse udgifter udgør samlet set 2,325 mio. kr. Jordforsyningsområdet har faste udgifter til markedsføring, drift og vedligeholdelse af henholdsvis bolig- og erhvervsarealer, lønomkostninger samt til at klargøre og overdrage områder til grundejerforeninger. Markedsføringsbeløbet benyttes bl.a. til hjemmeside og annoncering.

    Administrationen indstiller, at beløbet på 2,325 mio. kr. til faste udgifter frigives.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Ingen bemærkninger.

    Økonomi

    Der er i budget 2025 på udgiftssiden afsat 4 mio. kr. i, som nu anmodes om at blive frigivet.

    Effektvurdering

    Bevilling til jordforsyningsområdet tager afsæt i politikker for området som eksempelvis bedre bosætningsmuligheder og erhvervsudvikling. De fleste af ovenstående bevillinger relaterer sig til en udmøntning af kommunens handlingsplan for grundudvikling.

    Indstilling

    Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at

    1. Godkende at 1,0 mio. kr. omfordeles fra Tarm Nord erhvervsområde samt at der omfordeles 0,3 mio. kr. fra Velling Fjordby. til byggemodning ved Kongevejen i Videbæk
    2. Bevilge og frigive 1,275 mio. kr. til drift af grønne arealer, rådgivning og udarbejdelse af plangrundlag for Naturbydelen i Ringkøbing K.
    3. Godkende at udvidelsen af vejen til Velling Fjordby, udskydes til et senere tidspunkt.
    4. Bevilge og frigive 0,1 mio. kr. til forundersøgelser og vejprojekt på Blæsenborg Allé i Ringkøbing
    5. Bevilge og frigive 0,3 mio. kr. til mindre byggemodningsområder i Tarm og Spjald
    6. Bevilge og frigive i alt 2,325 mio. kr. til markedsføring, pulje til erhvervsvenlighed og bosætning, drift og vedligeholdelse af henholdsvis bolig- og erhvervsområder, pulje til overdragelse til grundejerforeninger samt lønomkostninger.
    7. Den samlede bevilling på 4 mio. kr. finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
    8. Jordforsyningsområdet bemyndiges til at flytte eventuelle ubrugte midler fra et af ovenstående områder til et andet af de ovenstående områder.

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    9: Offentliggørelse af planforslag for udvidelse af Vestjysk Biogas, Arnborgvej 23A, Skjern

    Sagsnr: 23-000489

    Sagsfremstilling

    Formålet med dagsordenen er, at forslag til kommuneplantillæg nr. 59 og lokalplan nr. 519 godkendes og sendes i offentlig høring i 8 uger. Se bilag 1 og 2.

    Økonomiudvalget besluttede på møde den 24. september 2024 efter foroffentlig høring, at planlægningen for udvidelse af Vestjysk Biogas skulle fortsætte.

    Figur1: Oversigtskort med projektområde markeret med rød. Området er placeret cirka midt mellem byerne Skjern og Borris.

    Områdets disponering og bebyggelse
    Projektet omhandler en udvidelse af det eksisterende biogasanlæg til yderligere behandlingskapacitet med tilhørende teknologier samt en udvidelse af pumpeledningsnetværket mod syd til de nærmeste leverandører. Ansøger oplyser, at biogasanlægget efter udvidelsen kan behandle cirka 250.000 tons biomasse pr. år. Arealudlægget til planområdet udvides fra 3,2 ha til ca. 5,5 ha.

    Det samlede projektområde er cirka 5,5 hektar og består af delområde I, II og III samt et byggefelt A, som ligger i delområde III. Biogasanlægget vil foruden anlæg til biogasproduktion indeholde mulighed for bi-aktiviteter til biogasproduktionen i form af gasforædling eller lignende aktiviteter, der har direkte sammenhæng med biogasproduktionen som for eksempel græsprotein, pyrolyse, med mere samt mulighed for symbiose med Power-to-X-anlæg. Oplaget af gas skal sikkerhedsgodkendes.

    Delområde I: Område til adgangsvej og oversigtsarealet.

    Delområde II: Område til afskærmende beplantning og vold.

    Delområde III: Område til eksisterende samt udvidelse af biogasanlæg med tilhørende bygninger, tanke, siloer, skorstene og andre bygninger og anlæg nødvendige for driften samt til bi-aktiviteter og anlæg til symbiose med Power-to-X.

    Højden på bygninger og anlæg må ikke overstige følgende over terræn:

    • 12 meter for procestanke med gaslager.
    • 15 meter for tekniske kolonner (høje slanke silolignende elementer ved opgraderingsanlæg, flydende gas og svovlrensning).
    • 15 meter for bygninger.
    • Plansilo: 3 meter (væghøjde).

    Skorstene må etableres på op til 35 meter målt fra terræn.

    Grundareal for plansilo må ikke overstige 6.000 m2.

    Byggefelt A: Der er i delområde 3 udlagt et byggefelt A. Indenfor byggefelt A, hvor der etableres procestanke, kan der foretages terrænregulering ned til 2 meter under omkring givende terræn for at etablere en tankgrav, der kan opsamle volumen af to tanke i tilfælde af tankbrud.


    Figur 2: Eksisterende forhold med afgrænsning. 


    Figur 3:Oversigtskort med delområde og byggefelt A.

    Med lokalplanen sikres det, at der etableres afskærmende beplantning omkring projektområdet for at indpasse og skjule anlægget i landskabet. Beplantningen skal bestå af minimum 3-rækker i en bredde på mindst 6 meter langs projektområdets afgrænsning.

    Biogasanlægget bidrager i dag med 34 ture pr. dag ved 250 arbejdsdage, det vil sige 17 ture ind på anlægget og 17 ture ud af anlægget. Ved udvidelsen vil den samlede trafikale belastning fra anlæggets drift ifølge den trafikale analyse i miljøvurderingen være ca. 98 ture pr. døgn, hvilket svarer til 49 ture ind til anlægget og 49 ture ud ad anlægget. I forbindelse med trafik i kampagneperioder (begrænsede perioder med intensiv kørsel i forbindelse med høst og opfyldning af anlæggets plansiloer) vil den trafikale belastning fra anlægget øges. Den beregnede maksimale trafikale belastning pr. døgn som følge af kampagnekørsel svarer til 154 ture pr. døgn. Dette svarer til 77 ture ind til anlægget og 77 ture ud ad anlægget.

    Det eksisterende højresvingsspor ind til anlægget er cirka 50 meter langt og vil i forbindelse med udvidelsen af anlægget forlænges for at forebygge kødannelse på Arnborgvej, således banen er cirka 70 meter. Dette stemmer overens med anbefalingerne i Vejdirektoratets vejregler.

    En fyldestgørende projektbeskrivelse af biogasanlægget kan ses i miljørapporten, bilag 3.

     Miljøvurdering
    Der er gennemført en miljøvurdering af planerne og projektet, der er samlet i én rapport. I miljørapporten behandles anlæggets påvirkning af landskab og visuelle forhold i området. Desuden er der beskrevet, hvordan anlæggets indretning sikres mod grundvandsforurening ved opsamling af rent og urent vand, samt etablering af tankgrav omkring procestankene. Rapporten forholder sig også til støj- og lugtpåvirkning, samt trafik og naturforhold. 

    Miljøpåvirkningerne fra biogasanlægget vurderes generelt at være uvæsentlige, hvorfor der ikke vurderes at være behov for yderligere afværgeforanstaltninger end dem, der er gennemgået i miljørapporten.

    På baggrund af miljørapportens konklusioner har administrationen udarbejdet et udkast til projekttilladelse (§25-tilladelse), der indeholder vilkår til projektet med videre, se bilag 4.

    Øvrige godkendelser
    Anlægget skal også miljøgodkendes, hvorfor detaljerede vilkår for anlæggets etablering og drift vil blive fastsat i biogasanlæggets miljøgodkendelse.

    Vestjysk Biogas bliver en kolonne II-virksomhed jævnfør risikobekendtgørelsen, da det samlede gasoplag bliver over 10 ton og ikke overstiger 50 ton. Det betyder, at virksomheden skal risikovurderes og sikkerhedsgodkendes.

    Kommuneplan 2025-2037
    Kommuneplanen er under revision, hvorfor projektet og planerne har forholdt sig til retningslinjerne, som fremgår af både Kommuneplan 2021-2035 og Kommuneplan 2025-2037. Forslag til Kommuneplan 2025-2037 har været i offentlig høring og forventes endeligt vedtaget inden sommerferien 2025. I den forbindelse vil nærværende kommuneplantillæg nr. 59 ændre tillægsnummer ved endelig vedtagelse til at følge den nye kommuneplan.

    Offentlighedsfasen
    Planforslaget med tilhørende miljørapport og udkast på projekttilladelse udsendes i 8 ugers offentlig høring, hvor offentligheden kan indsende bemærkninger til planlægningen. Administrationen vurderer, at der ikke er behov for at afholde et borgermøde i forbindelse med den offentlige høring, da der i tidligere høring med borgermøde var få deltagere og ikke indkom ret mange bemærkninger til planlægningen.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Planloven.

    Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

    Lov om offentlige veje m.v.

    Økonomi

    Det vurderes, at der via Vejloven kan pålægges ansøger/bygherre krav om at etablere et kanaliseringsanlæg bestående af en udvidelse af højresvingsbanen på Arnborgvej. Ansøger/Bygherre er indforstået med at udvide højresvingsbanen.

    Effektvurdering

    Biogasanlægget vil bidrage positivt til klimaeffekten grundet anlæggets håndtering af husdyrgødning samt muligheden for CO2-fangst. Det vurderes, at anlægget samlet kan bidrage til en CO2-reduktion på cirka 48.000 ton CO2-ækvivaltenter pr. år, hvoraf anlægget i dag bidrager med cirka 15.000 ton CO2-ækvivaltenter.

    Realisering af planen vil understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapolitik. Klimapolitikken beskriver, at vi skal være 100 % CO2-neutrale i 2050 og i 2030 have reduceret vores samlede udledning med 70 % i forhold til perioden 1990-2030. Afgasning af husdyrgødning medfører store CO2-reduktioner i landbruget og en øget udnyttelse af husdyrgødningen. Afgasningen af biomasser sker uden tab af næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium, og derved sker der ikke tab af næringsstoffer, hvor bandet andet fosfor er en knap ressource.

    Indstilling

    Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

    1. Forslag til Tillæg nr. 59 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 519 for et område til teknisk formål (biogasanlæg) ved Arnborgvej, Borris vedtages og fremlægges i offentlig høring i 8 uger.
    2. Miljørapport og udkast til projekttilladelse godkendes og fremlægges i offentlig høring.
    Teknik- og Miljøudvalget 25-03-2025
    Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Ole Nyholm Knudsen deltog ikke i behandlingen af sagen.

    Fraværende: Ole Nyholm Knudsen (inhabil).

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    10: Frigivelse af rådighedsbeløb vedrørende etape 1 på Hvide Sande Skole

    Sagsnr: 15-035943

    Sagsfremstilling

    Børne- og Familieudvalget godkendte på sit møde den 19. juni 2024 et programoplæg for etape 1 af anlægsprojektet vedrørende sammenlægning af Hvide Sande Skoles afdelinger. Der søges nu om frigivelse af 4 mio. kr. ud af det samlede rådighedsbeløb på 14,089 mio. kr., der er afsat til etape 1.

    Til samling af afdelingerne på Hvide Sande Skole og til renovering af faglokaler mv. er afsat et samlet rådighedsbeløb på 28,089 mio. kr. - heraf dog 14,6 mio. kr. i 2028 til etape 2. 

    I 1. etape er der fokus på at sikre, at de nødvendige faciliteter på Afdeling Skolevej er på plads, når eleverne fra Afdeling Fjordskolen overflyttes  – herunder ikke mindst en velfungerende SFO-afdeling med tilhørende udearealer + nogle mindre arbejder på skolen. Det gælder f.eks. arbejder vedrørende personaletoiletter, gangarealer, lærerforberedelse, en åbning mellem musiklokalet og gymnastiklokalet samt renovering i stueetagen i området ved 9. kl., ankomstareal og mødelokaler. 

    I 2. etape vil anlægsmidlerne primært blive anvendt til en gennemgribende renovering af faglokaler mv. 

    De midler, som nu søges frigivet, vil blive anvendt til diverse mindre arbejder rundt omkring på skolen. Arbejdet forventes udbudt i fagentreprise, og Ejendomscentret vil selv stå for planlægning og projektering. Arbejdet med etableringen af SFO-afsnittet igangsættes senere i år, hvorfor frigivelse af midler afventer detaljering af anlægsoverslaget.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Ingen bemærkninger.

    Økonomi

    Viden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

    Effektvurdering

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Administrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en  indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til arbejderne på Hvide Sande Skole finansieret af det afsatte rådighedsbeløb til projektet.

    Børne- og Familieudvalget 19-03-2025
    Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Fraværende: Dan K. Jørgensen, Linda Nielsen.

    Bilag

    Ingen bilag.

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    11: Databeskyttelsesrådgiverens årlige rapport for 2024

    Sagsnr: 25-004732

    Sagsfremstilling

    Økonomiudvalget bedes drøfte databeskyttelsesrådgivers årlige rapport til Byrådet. Rapporten behandles på byrådsmødet i april 2025.

    Baggrund
    Alle offentlige myndigheder er forpligtet til at udpege en databeskyttelsesrådgiver, DPO. En DPO er en rådgiverfunktion i en organisation, der skal inddrages i relevante spørgsmål om databeskyttelse og rådgive om de databeskyttelsesretlige regler. Databeskyttelsesrådgiveren har en særlig stilling i forhold til Datatilsynet, som vedkommende er kontaktled til. På samme måde er databeskyttelsesrådgiveren kontaktpunkt for kommunens borgere ved spørgsmål om eks. datasikkerhed.

    Databeskyttelsesrådgiveren er i sin funktion en uvildig instans, der ikke refererer til administrationen. Rådgiveren rapporterer direkte til Byrådet og må ikke i sin funktion modtage instruks om, hvordan vedkommende skal udføre sine opgaver.

    Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået en aftale med konsulentfirmaet Lex Futura om at varetage rollen som Databeskyttelsesrådgiver for kommunen. Aftalen er indgået på baggrund af, at kommunens nu tidligere DPO opsagde sin stilling med fratrædelse ved udgangen af juli måned 2024, hvorfor 2024 må betragtes som et overgangsår. Fra 2025 er denne aftale gjort permanent og tidsubegrænset med tre måneders opsigelse fra begge parters side.

    Som en del af varetagelsen af opgaven, udarbejder Databeskyttelsesrådgiveren en årlig rapport til Byrådet om sit arbejde, og konklusionen af denne kan læses nedenfor.

    Som supplement til DPO’ens afrapportering skal det bemærkes, at der er igangsat en proces omkring en ny organisering af arbejdet med GDPR.

    I løbet af 2025 oprettes en funktion i afdelingen IT & Digitalisering. Her placeres GDPR-opgaver fra fag- og stabsområderne, der kræver specialistviden inden for jura og IT. Et eksempel er arbejdet med databehandleraftaler, der fremadrettes vil løses med udgangspunkt i den nye funktion. Områdernes lokale GDPR-kontaktpersoner er fortsat det bindeled ud i organisationen, der sikrer indberetning af sikkerhedsbrud- og hændelser samt en lokal forankret awareness.

    Den nye organisering er besluttet, da opgaven med GDPR over tid er vokset betragteligt i de enkelte fag- og stabsområder. Forklaringen skal bl.a. findes i en øget kompleksitet og opgavemængde. Målet med den nye organisering er at opbygge kompetencer og erfaring, der kan reducere den mængde tid, der bruges på opgaven.

    DPO’ens konklusioner
    Sammenfattende konkluderer kommunens DPO i rapporten, at der er en god GDPR-modenhed i Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom der er en fortsat positiv udvikling af GDPR-arbejdet.

    DPO’en bemærker, at Ringkøbing-Skjern Kommune fremadrettet – som andre kommuner – skal have fokus – bl.a. i den nye organisering - på at imødekomme de krav og den øgede kompleksitet, der er forbundet med opgaveløsningen af GDPR, herunder særligt arbejdet med den nye AI-forordning, konsekvensanalyser samt tredjelandsvurderinger.

    GDPR-kontaktpersonerne har ved det årlige tilsyn vist, at de besidder et passende kompetenceniveau, og at de inddrager Databeskyttelsesrådgiveren på en relevant og tilstrækkelig måde.

    På baggrund af de indberettede sikkerhedsbrud i 2024, konkluderer DPO’en, at der stadig er et relevant fokus i organisationen på at arbejde med at passe godt på borgernes data – og for fortsat at sikre lokal forankring og awareness-træning i kommunens områder. Analysearbejdet på baggrund af de indberettede brud, og evt. handlinger i relation til disse, udføres via det centrale GDPR-kontor i løbet af første halvår 2025.

    Som tidligere år er Databeskyttelsesrådgiverens rapport blevet præsenteret både for Direktion samt Chefforum forud for, at den behandles i Økonomiudvalget og Byrådet.

    På mødet deltager stabschef Jesper Lemming.

    Lovgrundlag og juridisk vurdering

    Ringkøbing-Skjern Kommunes forpligtelse til at have en databeskyttelsesrådgiver (DPO) følger af artikel 37 i EU’s databeskyttelsesforordning (GDPR). Det fastslås her, at offentlige myndigheder skal udpege en DPO til at overvåge overholdelsen af GDPR, rådgive organisationen og fungere som kontaktpunkt for Datatilsynet.

    Artikel 38 stk. 3 anfører, at Databeskyttelsesrådgiveren rapporterer direkte til det øverste ledelsesniveau hos den dataansvarlige eller databehandleren.

    Indstilling

    Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at Databeskyttelsesrådgiverens rapport for 2024 tages til efterretning.

    BilagBeslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    12LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 23-009033

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    13LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 25-003955

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    14LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 24-009562

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    15LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 25-005486

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    16LUKKET PUNKT: Ældrerådsvalg 2025

    Sagsnr: 25-005273

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    17LUKKET PUNKT: Ejendomssag

    Sagsnr: 22-021148

    Beslutning

    Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

    Kopier link til punktet  -   Print

    18: Gensidig orientering

    Sagsnr:

    Bilag

    Ingen bilag.

    Beslutning

    Orientering fandt sted.

    Kopier link til punktet  -   Print

    19: Underskriftsside

    Sagsnr:

    Bilag

    Ingen bilag.

    Kontaktoplysninger
    Politisk Administrativt Sekretariat
    Politisk Administrativt Sekretariat
    Ved Fjorden 6
    6950 Ringkøbing