Ligestillingspolitik
Ringkøbing-Skjern Kommunes ligestillingspolitik lægger vægt på tre vigtige, men forskellige sider af ligestilling
- Ligeberettigelse i kommunen
- Ligeværd på arbejdspladsen
- Ligestilling i arbejdet
Formålet med Ligestillingspolitikken er at skabe forskellighed på de kommunale arbejdspladser i Naturens Rige og derved bidrage til et bedre arbejdsmiljø og en bedre opgaveløsning.
- Vi er ordentlige og anerkender, at mennesker er forskellige og har forskellige forudsætninger og perspektiver i arbejdslivet
- Vi er nysgerrige og lærer af såvel ligheder som forskelle mellem mænd og kvinder.
- Vi handler og tilskynder begge køn til at søge ledige stillinger og tilstræber ligestilling i ansættelsesudvalg.
Vores holdning er at kønnenes forskellighed og mangfoldighed skaber udvikling og fornyelse. Ligestilling opnås dog ikke ved at behandle forskellige medarbejdere ens. Ligestilling opnås, når forskelligheder respekteres og anerkendes som værdifulde for løsningen af kommunens opgaver.
Kommunen er via lovgivningen forpligtet til at arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.
Ringkøbing-Skjern Kommunes ligestillingspolitik lægger vægt på tre vigtige, men forskellige sider af ligestilling:
Ligeberettigelse i kommunen
Det vil sige sikring af de samme vilkår, rettigheder og muligheder i kommunen for begge køn.
Vi behandler mandlige og kvindelige ansatte på alle niveauer lige, så begge køn er sikret de samme muligheder og vilkår for ansættelse, uddannelse, løn- og løntillæg, jobindhold, orlov (herunder barselsorlov), karriere, forfremmelse mv.
Vi ønsker attraktive arbejdspladser for både mandlige og kvindelige ansatte, hvilket blandt andet betyder, at der skal arbejdes på at tiltrække mænd til kommunens mange kvindedominerede arbejdspladser, f.eks. børnehaver, skoler, sundheds- og omsorgsområdet, samt handicap- og psykiatriområdet.
Det skal sikres, at begge køn så vidt muligt er repræsenteret i ansættelsesprocessen.
Vi ønsker en kønsblandet ledelse. Der skal derfor være særlig opmærksomhed på at tilskynde både mænd og kvinder til at søge lederstillinger, og der skal arbejdes på at sikre en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder i ledelsen.
Det skal dog iagttages, at den bedst egnede ansøger altid søges ansat.
Ligeværd på arbejdspladsen
Det vil sige sikring af, at begge køn oplever ligeværdighed på den enkelte arbejdsplads. Vi behandler og vurderer mandlige og kvindelige ansatte ligeværdigt, så begge i deres arbejde oplever respekt og ligeværd. Udvikling og understøtning af en ligeværdig arbejdspladskultur sker ud fra en forståelse og accept af kønnenes forskellighed.
Ligestilling i arbejdet
Det vil sige sikring af, at den kommunale service til borgere og brugere er præget af ligebehandling og ligeværd mellem kønnene.
Ringkøbing-Skjern Kommune skal ifølge lovgivningen hvert tredje år udarbejde en ligestillingsredegørelse til borgerne. Redegørelsen beskriver Ringkøbing-Skjern Kommunes personalesammensætning fordelt på køn. Redegørelsens indhold kan suppleres med en nærmere beskrivelse af ligestillingsforholdene på de enkelte områder eller arbejdspladser, hvorfor resultater af drøftelser og debatter samt handleplaner på området kan indgå som en integreret del af redegørelsen.
Det er op til de enkelte fag- og stabsområder gennem MED-systemet at debattere, hvordan ligestillingssituationen er på det enkelte område og vurdere, om der er behov for konkrete handlinger for at ændre de ligestillingsmæssige forhold.
Forhold, der direkte eller indirekte begrænser ligestillingen mellem kønnene, skal bearbejdes på den enkelte arbejdsplads med henblik på ændring af disse forhold.
HovedMED-udvalget drøfter og vurderer hvert tredje år i forbindelse med ligestillingsredegørelsen om der skal iværksættes nye indsatser til fremme af ligestillingen i kommunen.
HovedMEDudvalget 2. november 2020