Arbejdsmiljøpolitik
Det er en grundlæggende værdi for Ringkøbing-Skjern Kommune, at der er godt arbejdsmiljø på alle kommunens arbejdspladser
Et godt arbejdsmiljø er vigtigt for Ringkøbing-Skjern Kommune, og skal være så godt, at arbejdspladserne i Naturens Rige er attraktive og udviklende, således at vi kan tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere. I denne sammenhæng er formålet desuden, at kommunens ansatte ikke udsættes for risici for arbejdsbetingede skader samt fysisk og psykisk nedslidning.
- Vi er ordentlige og prioriterer arbejdsmiljøarbejdet højt
- Vi er nysgerrige og undersøger den aktuelle status på arbejdsmiljøet, og har det på alle dagsordener i MED-systemet.
- Vi handler og er forebyggende frem for hændelsesorienterede.
De overordnede mål for kommunens arbejdsmiljøpolitik er:
- At kommunens arbejdspladser er sunde, at medarbejdere og ledelse har et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
- At der er klarhed om rammer og målsætninger for den enkeltes job og funktioner, og overensstemmelse mellem krav og ressourcer.
- At antallet af arbejdsulykker, arbejdsbetingede sygdomme og sygefravær forårsaget af arbejdsmiljøet nedbringes, og så vidt muligt undgås ved forebyggelse og en sundhedsfremmende indsats.
- Der skal udføres et systematisk, forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Undersøgelsesresultater skal anvendes og der skal følges op på udfordringer og forbedringsområder.
- Det forebyggende arbejdsmiljøarbejde skal være en integreret del af alle aktiviteter og på alle niveauer i kommunen.
- Arbejdsmiljøarbejdet skal omfatte alle miljømæssige påvirkninger, herunder de psykiske påvirkninger.
- Ledelsen, MED-organisationen og arbejdsmiljøgrupperne skal have det nødvendige kendskab til arbejdsmiljølovgivningen.
- Ledelsen skal sikre lovgivningens overholdelse og gennemførelse, herunder sørge for den fornødne instruktion af medarbejderne.
- Ledelsen og den enkelte medarbejder skal påtage sig et ansvar for sig selv og i samarbejde med andre bidrage til forbedringer af arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
- Arbejdsmiljøgruppen skal inddrages ved nybyggeri og ombygninger, samt ved ændringer i arbejdets rammer og organisering.
HovedMED-udvalget udpeger desuden to-årige indsatsområder på arbejdsmiljøområdet. Det skal heraf fremgå, hvordan opfølgning skal foregå. Udpegningen sker i sammenhæng med udpegning af de strategiske temaer i MED og revisionen af MED strategiplanen.
Vold, trusler om vold, mobning og chikane mod kommunens ansatte accepteres ikke. Der er udarbejdet retningslinjer for kommunens samlede indsats for identifikation, forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.
Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at have fokus på at fremme den sociale kapital (tillid, retfærdighed og samarbejde) i organisationen. En god social kapital er et vigtigt fundament for trivsel. Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at fremme trivsel, herunder at reducere forekomsten af stress. Et godt psykisk arbejdsmiljø er imidlertid ikke kun fravær af stress. Det drejer sig ikke kun om, hvad der dræner os for kræfter og energi, men i høj grad om, hvad der giver overskud og fremmer arbejdsglæden på arbejdspladsen.
Der er udarbejdet retningslinjer for kommunens samlede indsats for identifikation, forebyggelse og håndtering af stress.
Det er ledelsens ansvar, at arbejdsmiljøet bliver udviklet, og at lovgivningen bliver overholdt, herunder også, at arbejdsmiljøledere og arbejdsmiljørepræsentanter gennemfører den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Ansvaret for arbejdsmiljøet kan ikke uddelegeres til MED-systemet og arbejdsmiljøgrupperne.
HovedMED-udvalget er ansvarlig for at planlægge og koordinere Ringkøbing-Skjern Kommunes overordnede indsats for at opnå og fastholde et godt arbejdsmiljø. HovedMED-udvalget holdes desuden løbende orienteret om arbejdsmiljøarbejdet i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Tilsvarende er Fag- og AdministrationsMED-udvalgene ansvarlig for koordinering af indsatsen for at opnå og fastholde et godt arbejdsmiljø inden for det enkelte ledelsesområde.
Niveau 3 i MED-systemet, samt arbejdsmiljøgrupperne, er imidlertid omdrejningspunktet i arbejdsmiljøarbejdet. Det er herfra, arbejdet omkring arbejdsmiljøet på den enkelte arbejdsplads eller del af en arbejdsplads udgår. Det er på den enkelte arbejdsplads, at man har de bedste forudsætninger for at ændre på uhensigtsmæssigheder i arbejdsmiljøet.
HovedMEDudvalget 16. september 2019