Pædagogisk assistentelev
Ringkøbing-Skjern Kommune har 7 elevpladser som pædagogisk assistentelev.
Ringkøbing-Skjern Kommune har mange pædagogiske assistenter ansat, hvoraf flere er startet som elever og efter endt uddannelse har valgt at fortsætte arbejdet inden for kommunens grænser.
Pædagogiske assistenter er med til at udvikle og kvalificere den pædagogiske hverdag og det pædagogiske indhold for børn og unge - til gavn for alle.
Derfor tages pædagogiske assistentelever, og eget bidrag som ansættende myndighed/kommune, meget seriøst. Dette gøres blandt andet ved, at oplæringssteder skal ansøge om at blive godkendt til at fungere som oplæringssted for en pædagogisk assistentelev.
Det betyder, at de oplæringssteder Ringkøbing-Skjern Kommune tilbyder som pædagogisk assistentelev, selv har bedt om at fungere som oplæringssted.
Oplæringsstederne oplever og har erfaring med, at det er givende og udbytterigt for institutionens børn og unge at have pædagogiske assistentelever i oplæring og som en del af det pædagogiske personale.
Som oplæringssted skal man blandt andet garantere en uddannet pædagogisk assistentvejleder og en veludviklet praksis og forståelse for det at være oplæringssted. Ledere, vejledere og uddannelsesansvarlige skal løbende mødes om nyt på området og for at udveksle erfaringer og videndele, så praksis omkring elever udvikles og forbedres, hvor det er muligt.
Med høje ambitioner følger også høje forventninger til pædagogiske assistentelever. Fx forventes det, at man som pædagogisk assistentelev gør sit bedste for at nå de formulerede oplæringsmål og lære i samarbejde med vejleder og andre relevante under oplæringsforløb og skolegang. Der forventes, at man som pædagogisk assistentelev gør sig umage for at leve op til de krav og forventninger, der er som ansat.
Sidst, men ikke mindst, forventes der et godt samarbejde med dig som vores elev og kommende pædagogiske assistent.
Ansøger under 25 år
Hvis du er under 25 år og ønsker at søge stillingen som pædagogisk assistentelev, er der flere krav, du skal være opmærksom på.
Hvis du går i 9. eller 10. klasse, eller har afsluttet 9. eller 10. klasse for mindre end et år siden, skal du først gennemføre og bestå grundforløb 1, inden du kan søge om en elevplads.
Har du bestået grundforløb 1, kan du søge stillingen med optagelse på grundforløb 2 til august.
Går du allerede på grundforløb 2, kan du søge stillingen med optagelse på hovedforløbet til juni. Det er en forudsætning for ansættelse, at du afslutter og består grundforløbet.
Ansøger over 25 år, realkompetencevurdering (RKV)
Hvis du er over 25 år og ønsker at søge ind som pædagogisk assistentelev, tilrettelægges uddannelsen som særligt tilrettelagt for voksne (EUV). I den forbindelse skal der foretages en realkompetencevurdering (RKV), som bruges til at fastslå, om du kan få forkortet uddannelsen. RKV’en foretages af Social og Sundhedsskolen i Herning, og du skal selv kontakte skolen med henblik på at få det gjort.
Elevløn under uddannelse
Hvis du får tilbudt en elevplads, og ansættes som pædagogisk assistentelev, er du berettiget til elevløn under uddannelse.
Hvis du er over 25 år, har du mulighed for at søge voksenelevløn. For at modtage voksenelevløn skal du have minimum 1 års relevant erhvervserfaring inden for de sidste 4 år. Dette skal dokumenteres med antal timer pr. uge, antal uger/måneder og arbejdsindhold i en ansøgning.
Jævnfør overenskomsten for pædagogmedhjælper og pædagogiske assistenter §25 stk. 2 forstås relevant beskæftigelse som:
a) pædagogmedhjælper,
b) dagplejer,
c) omsorgs- og pædagogmedhjælper,
d) klubmedarbejder,
e) legepladsmedarbejder,
f) ikke pædagogisk uddannet eller anderledes kvalificeret pædagog i henhold til Protokollat 1 til overenskomst for pædagogisk uddannet personale ved daginstitutioner, skolefritidsordninger, klubber m.v.,
g) pædagog med dispensation for uddannelsen i det konkrete ansættelsesforhold.
Ansættelse med mindst 24 timer i gennemsnit pr. uge medregnes fuldt ud. Ansættelse med mellem 8 og 24 timers gennemsnitlig ugentlig beskæftigelse medregnes med 50%.
Hvis du er ny i Danmark og gerne vil søge ind på uddannelsen som pædagogisk assistent, skal du skal have en opholds- og arbejdstilladelse.
Du kan både søge ind på uddannelsen med en midlertidig og en permanent opholds- og arbejdstilladelse. Tilladelsen vedlægges ansøgningen.
Ansøgning
Du kan søge en elevplads i Ringkøbing-Skjern Kommune ved at finde stillingsopslaget til pædagogisk assistentelev, der slås op på kommunens portal med ledige stillinger. Stillingsopslaget slås op en gang årligt typisk i april måned – så hold øje med hjemmesiden.
Det er din ansøgning, der baner vejen for, om du bliver indkaldt til en ansættelsessamtale, så skriv lidt om dig selv, din erfaring og motivation for at uddanne dig til pædagogisk assistent og husk, at vedhæfte den dokumentation, der spørges efter i stillingsopslaget.
Som ansøger er det godt at være opmærksom på, at en ansøgning om optagelse på grundforløb 2 er med start til august og, at optagelse på hovedforløbet er med start til juni. Det er forudsætning, at grundforløb 2 bestås, for at uddannelsesaftalen træder i kraft på hovedforløbet.
Ringkøbing-Skjern Kommune optager 7 elever om året med start på grundforløb 2 eller hoveforløbet afhængigt af, hvor langt du i uddannelsesforløbet og/eller hvilken erfaring, du har jævnfør muligheden for en forkortelse af uddannelsen ved en realkompetencevurdering (RKV).
Ansættelsessamtale
Bliver du indkaldt til en ansættelsessamtale, vil du modtage en besked i din e-Boks med invitation til en samtale med information om dato, tid og sted. Du bedes skrive eller ringe til os, hvorvidt du kan og ønsker at deltage.
I Ringkøbing-Skjern Kommune afholdes ansættelsessamtalerne som gruppesamtaler med 3-5 ansøgere i hver. Ud over ansøgerne vil kommunens uddannelsesansvarlige og 1-2 ledere af forskellige praktikinstitutioner også være til stede. Vi har ca. en time sammen, hvor alle får mulighed for at sige noget i både gruppesnakke og til individuelle spørgsmål, som vi stiller. Har du spørgsmål, er det også et rigtig godt tidspunkt at stille dem.
Vi har gode erfaringer med gruppesamtaler. Det er ganske normalt at være nervøs og ofte forsvinder nervøsiteten, når snakken går i gang. Forsøg at være dig selv og tænk gerne over, hvad det er, der vil gøre dig til en god pædagogisk assistent? Hvad vil du gerne lære? Bidrage med? Hvad håber du på og lignende?
Når alle ansættelsessamtalerne er overstået, udvælges de ansøgere, som vil blive tilbudt en uddannelsesaftale. Der er typisk mange ansøgere til få stillinger, så det er desværre ikke muligt at ansætte alle, men uanset, vil man modtage besked senest en uge efter samtalen.
Vi lægger vægt på flere ting, når ansøgere vurderes – lige fra ansøgning til det personlige møde. Fra erfaring, teoretisk baggrund og motivation samt lyst til uddannelsen. Er du en af de heldige, der får tilbudt en uddannelsesaftale, vil du modtage en besked i din e-Boks med orientering om, hvad der nu skal ske og gøres. Du bedes give besked, om du ønsker at takke ja tak til aftalen eller ej.
Uddannelsesaftale
Er du en af de heldige, der har fået tilbudt en uddannelsesaftale, betyder det, at du er blevet ansat i Ringkøbing-Skjern Kommune under Dagtilbud og Undervisning. Det betyder, at du vil modtage elevløn under uddannelsen, ligesom det betyder, at du er ansat med det ansvar samt forpligtelser og rettigheder, ansatte har i forhold til fx kollegialt fællesskab, ferieafholdelse, fraværsregler, politiske fokusområder mv.
Der ud over er du garanteret gode praktikpladser i vores mange faste praktiksteder inden for skolefritidsordninger, indskolinger, børnehaver, vuggestuer og specialtilbud.
Ifølge EUD-loven §60 stk. 1 er der tre måneders prøvetid på den pædagogisk assistentuddannelse, som træder i kraft den første dag i den første praktikperiode på hovedforløbet. I prøvetiden gælder det særlige forhold, at uddannelsesaftalen kan ophæves uden begrundelse og uden varsel af både elev og praktiksted. Herefter anses aftalen som uopsigelig, hvilket betyder, at den kun kan ophæves i tilfælde af grov mislighold eller forventningsbrist.
Læs mere om uddannelsen på UddannelsesGuiden og på Social og sundhedsskolen Herning.
Social- og sundhedsskolen Midt- og Vestjylland